IQ testa atbildes un komentāri

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.savel.org

Par katru pareizi atbildētu jautājumu pieskaiti vienu punktu! 1.

B. Kaut arī izskatās, ka tauriņš plivina tikai divus spārnus, rūpīgāk aplūkojot šo lidoni, redzams, ka tauriņam ir četri spārni (divi pāri).

2. B. Par Mēness iedarbību uz mēnessērdzīgajiem ziņas ir ļoti pretrunīgas. Zivju migrācija galvenokārt atkarīga no vietējiem apstākļiem jūrās, okeānos, kā arī no evolūcijas gaitā izveidotiem pielāgojumiem. Toties Mēness ar savu pievilkšanas spēku i ir galvenais paisumu «vaininieks». Zemei griežoties, divas reizes diennaktī atklāto jūru un okeānu krastos ūdens kāpj un i krīt. Dažviet paisuma dēļ ūdens līmenis mainās par vairākiem metriem.

3. C. Nātrija hlorīds ir vārāmā sāls ķīmiskais nosaukums. Dīvaini, sāls negaršo pēc hlora! Šajā vietā ķīmiķi paskaidros, ka atomiem savienojumos (molekulām un joniem) ir citādas īpašības, nekā atsevišķo ķīmisko elementu atomiem.

4. C. Kaut arī melnās atraitnes dzēliens cilvēkam ir nāvējošs, zirnekliene nav agresīva, tāpēc cilvēki tiek sadzelti reti. Savukārt Sidnejas piltuvjtīkla zirneklis ir viens no indīgākajiem zirnekļiem pasaulē un gadās, ka pāra meklējumos zirnekļa tēviņš sadzeļ cilvēkus. Par laimi, pastāv pretinde.

5. B. Nu protams, tas ir ozona slānis. Taču būtu nepareizi to iztēloties kā tiešām plānu, vairogam līdzīgu slāni. Ozons atmosfērā ir izkliedēts 10–100 km augstumā virs Zemes. Papildu punkts tiem, kuri atbildēs uz jautājumu — kas noārda ozona slāni?

6. C. Nu ko, šis bija grūts uzdevums. Ikss jāizsaka ar igreku… Lielbritānijā un dažās citās valstīs šķidruma tilpumu mēra šķidruma uncēs (28,4 ml), pintes (568,2 ml) un galonos (4546 ml). Vienā galonā ir 160 šķidruma unces un 8 pintes. Vai britu paba apmeklētājs spēj izdzert galonu alus? (Tas nav papildjautājums).

7. A. Taipāns ir čūska, iguāna ir ķirzaka (abi tie ir rāpuļi), bet salamandra ir abinieks. Ir aptuveni 400 salamandru sugu. Tām ir garš ķermenis, divas vai četras kājas un aste. To mazuļi attīstās ūdenī, bet pieaugušās salamandras mīt ūdeņos vai mitrās 1 sauszemes vietās. Vislielākā ir Ķīnas milzu salamandra, kuras garums sasniedz 1,8 metrus. Latvijā dzīvo salamandru radinieki — tritoni.

8. C. ARPANET ir saīsinājums no vārdiem Advanced Research Projects Agency NET. Šāda aģentūra pastāvēja ASV Aizsardzības ļ departamenta paspārnē un tīkla izveides ideju 1967. gadā izteica Lourenss Robertss (Lawrence Roberts). Nākamajā gadā daži Lielbritānijas Nacionālās fizikas laboratorijas datori tika saslēgti tīklā, vēl pēc gada sakaru tīkls savienoja vairākas ASV universitātes un tas jau bija reāls interneta sākums. 1973. gadā tika izveidoti pirmie starptautiskie savienojumi. Protams, pēc tam vēl daudz kas mainījās interneta tehnoloģijās un datu apmaiņas protokolos, taču sākums bija likts.

9. B. Aptuveni 71% Zemes virsmas klāj ūdens (vairāk par 2/3 un mazāk par 3/4). Interesants fakts — okeānu ūdens kopējā masa ir aptuveni 1,5 miljardi miljardu tonnu, bet atmosfēras masa ir aptuveni 300 reizes mazāka.

10. A. Zemesvēzis, kura latīniskais nosaukums ir Gryllotalpa (burtiskā tulkojumā — circeņkurmis), kož, jo viņam ir grauzējtipa mutes orgāni. Nemākulīgi satverts, zemesvēzis var samērā sāpīgi iekost. Papildus aizstāvoties tas var izšļākt zarnu saturu pat j 30 cm attālumā. Taču uzskats par zemesvēža indīgumu ir maldīgs, jo šim kukainim nemaz nav indes dziedzeru. Zemesvēzis lielāko dzīves daļu pavada zem zemes, kur ēd augu apakšzemes daļas, sliekas, gliemjus, kukaiņus un to kāpurus. Tas ir samērā skaļš kukainis — pārošanās laikā dzirdama tēviņa īpatnējā tirkšķināšana.

Vērtējums:

8 – 10 Vai jūs gadījumā neesat Nobela prēmijas laureāts?

5 – 7 Laiks rakstīt disertāciju.

2 – 4 Baltais halāts jums piestāvētu.

0 – 1 Tā arī turpināsit mazgāt mēģenes?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu