Tāds izskatījās Tutanhamons?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Beidzot kļuvis gandrīz droši zināms, kāds izskatījās Senās Ēģiptes faraons Tutanhamons, kurš nomira pirms aptuveni 3300 gadiem.

Izmantojot vairāk nekā 1700 attēlu, kas iegūti ar datortomogrāfiju, skenējot 1922. gadā atrasto mūmiju, viņa sejas attēlus izveidojuši ēģiptiešu, franču un amerikāņu arheologi, kuriem nenovērtējamu palīdzību snieguši arī šo valstu tiesu medicīniskie eksperti.

«Sejas un galvaskausa forma ir ļoti līdzīga slavenajam zīmējumam, kurā Tutanhamons redzams vēl bērna gados, kā Saules dievs, kas paceļas no lotosa zieda,» sacījis Ēģiptes senlietu augstākās padomes ģenerālsekretārs Zahi Havass.

Tieši šī institūcija kopā ar ASV Nacionālo ģeogrāfijas biedrību (žurnāla National Geography jūnija numurs būs veltīts tieši ar Tutanhamonu saistīto noslēpumu atlāšanai) veikusi pēdējos pētījumus un ar rezultātiem ir apmierināta.

Izrādās, tikai divām zinātnieku komandām — ēģiptiešiem un frančiem — bijis zināms, kā mirstīgās atliekas viņi pēta, savukārt amerikāņiem pat neesot bijis nojausmas, kā galvaskausa modelis viņiem atsūtīts, vēsta BBC.

Tomēr rezultāti bijuši diezgan līdzīgi. «Triju komandu darba rezultāti bija identiski vai ļoti līdzīgi attiecībā uz sejas formas pamatiezīmēm, acu lielumu, formu un novietojumu un galvaskausa proporcijām,» sacījis Z. Havass un piebildis, ka galvenās atšķirības novērojamas deguna un ausu galu interpretācijā: ēģiptiešu veikums visvairāk saskanot ar tradicionālo uztveri, kādi izskatījušies senie ēģiptieši.

Jāatgādina gan, ka tikai ēģiptiešiem bija iespējams strādāt ar oriģinālajiem datortomogrāfijas (CT) ceļā iegūtajiem vairāk nekā 1700 attēliem, kas dod lielāku iespaidu par mīksto audu un kaulu blīvumu.

Apaļi vaigi, slīps deguns, nepareizs sakodiens (greizi, uz āru izvirzīti zobi) — šīs iezīmes raksturīgas visiem trim izveidotajiem modeļiem. Attiecībā uz sakodienu tiek uzskatīts, ka tas bijis raksturīgs daudziem 18. Ēģiptes faraonu dinastijas (Tutnahamons bija tās 12. pārstāvis) ģimenes locekļiem — gluži tāpat kā zaķalūpa Hābsburgiem.

Lielākajā daļā izpaltīto attēlu Tutanhamona seja papildināta ar bagātīgu acu krāsojumu (kā bija pieņemts tajos laikos), krāsota arī seja un viņa biezās lūpas. Skulptore antropoloģe Elizabeta Deinsa, balstoties uz vēstures liecībām, arī apgādājusi Tutanhamonu ar samērā nelielu matu rotu, jo zinātnieki pašlaik vēl nespēj sniegt skaidru atbildi uz to, cik biezs bija faraona matu ērkulis.

Iespējams, tas notiks vēl pēc kādiem 30 gadiem, kad zinātniskās tehnoloģijas būs spērušas vēl kādu soli uz priekšu. Jāatgādina, ka pēc pagājušā gadsimta sešdesmito gadu beigās notikušās mūmijas pētīšanas ar rentgenaparātu gandrīz visi speciālisti bija pārliecināti, ka 19 gadu vecais faraons gājis bojā pēc sitiena pa pakausi.

Tagad izdevies konstatēt, ka galvaskausa bojājums radies balzamēšanas laikā un par reālāko nāves cēloni tiek uzskatīts atklāts kājas lūzums, kas īsā laikā izvērties gangrēnā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu