«Skats 2005» Rīgā un Valmierā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

No 9.

līdz 15. maijam Rīga un Val­mierā norisinās Baltijas Mūsdienu drāmas festivāls «Skats 2005».

Dienā, kad lielākā daļa pasaules līderu pulcējas Maskavā, lai svinētu Otrā pasaules kara beigu sešdesmito gadadienu, Valmieras teātrī sabrauc liela daļa Baltijas teātra sabiedrības, lai redzētu pirmo izrādi Baltijas Mūsdienu drāmas festi­vālā «Skats». Zīmīgi, ka festivālu atklāj Māras Ķimeles versija par Raiņa «Krauklīti» — Latvijas 20. gadsimta vēstures smeldzīgs un ironisks atstāsts.

Festivāls «Skats» solās būt 1955. gadā dzimušā, bet astoņdesmito gadu beigās izjukušā «Baltijas teātru pavasara» pēcnācējs; vairāk nekā trīsdesmit gadu Bal­tijas teātri sabrauca kopā, lai rādītu un vērtētu sezo­nas labākos iestudējumus. Pirmais «Skats» tiek veltīts oriģināldramaturģijai, kura dēvējama par Latvijas teātra sāpīgo lietu.

Tieši tāpēc no Lietuvas un Igau­nijas uzaicinātās izrādes ir šābrīža labākās oriģināldramaturģijas izrādes (no katras valsts — divas). To dramaturģisko materiālu ir radījuši trīsdesmitgadnieki, spēcīga, vietu un atzinību izkarojusi paaudze — lie­tuvieši Laura Sintija Čerņauskaite, Maijus Ivaškevičs un igaunis Andrus Kivirehks, kuru darbus iestudējuši viņu teātra slavenākie piecdesmitgadnieki.

Un šajās četrās izrādēs arī sakoncentrētas tās idejas un forma, kas aktuāla un skatītājus piesaistoša ne tikai savās valstīs.

Latviju pārstāvēs lielāks skaits latviešu valodā rakstošo autoru darbu izrādes — no Rai­ņa līdz Ingai Ābelei, gandrīz visi Latvijas teātros pēdējo divu se­zonu laikā tapušo oriģināllugu iestudējumi.

Arī režisora Alvja Hermaņa radītā «Garā dzīve» — bezvārdu stāsts par vecuma skaistumu un nespēku, un trīs no «Latviešu stāstiem» — Viļā Daudzina, Baibas Brokas un Kaspara Znotiņa varoņu portretējums. Būs arī Māras Zālītes «Zemes nodoklis», kas Rīgas Krievu drāmas teātrī tapis ar nosaukumu «Visi cil­vēki ir kaķi», un Paula Putniņa ideju drāmas «Aicinā­jums uz… pērienu» iestudējums Latvijas Nacionālajā teātrī. Ir ko redzēt un domāt, un saprast kontekstus un suverēno.

«Skats» ir Latvijas Teātra darbinieku savienības (LTDS) izauklēts projekts, kas tiek īstenots kopā ar Latvijas Kultūras ministriju un Latvijas Kultūrkapitāla fondu, un tajā iesaistītie ļaudis ar LTDS priekšsēdētāju Lolitu Cauku priekšgalā ir tie, kas šo vērienīgo pasākumu realizē. Ar visu izrādīto lat­viešu darbu tulkojumiem krievu un angļu valodā, ar viesu izmitināšanu un žūrijas nodrošināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu