Sensācija: delfīni izmanto darbarīkus!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP

University of Zurich

Pētnieki uzskata, ka tie jau ir uzvedības kultūras elementi, ko galvenokārt mātes māca apgūt savām meitām. Šis atklājums izdarīts Rietumaustrālijā, Šarkbejas (Shark Bay) līcī.

Delfīni veikli noplūc sūkļus un uzmauc sev uz deguna, pirms sāk rušināt aļģes jūras dibenā. Šādi delfīni sevi pasargā no apdegumiem un ievainojumiem, ko var izraisīt saskāršanās ar indīgajām akmenszivīm vai citiem bīstamiem dzīvniekiem, kas maskējušies delfīnu pārtikas ieguves vietās. Gluži kā dārznieki pirms darba uzvelk cimdus, tā delfīni — sūkļus, skaidro pētījuma autori.

Interesanti, ka no delfīnu grupas sūkli kā darbarīku izmantoja arī viens delfīnu tēviņš, kas neatbilst līdzšinējiem biologu novērojumiem, ka delfīnu tēviņu un mātīšu dzīvesveids un nodarbes ļoti atšķiras.

«Līdz šim pieņēmu, ka delfīnu tēviņiem kā pieaugušiem indivīdiem, kas aizņemti ar mātīšu apaugļošanu, nav laika šādām nodarbēm,» atzīst Maikls Krutcens.

Pētījumi pierāda, ka delfīnu uzvedības iemaņas tiek nodotas nākamajām paaudzēm, gluži, kā tas notiek augstāku attīstības līmeni sasniegušu primātu sabiedrībā, uzskata Lela Seijī (Laela Sayigh) no Ziemeļkarolīnas Jūras zinību Universitātes, «un šāds mācīšanās veids izrādās izplatīts starp Šarkbejas delfīniem».

Maikla Krutcena komandas veikto pētījumu iniciatori ir Austrālijas Pētniecības ministrija, «National Geographic», V. Skota fonds un Dienvidvelsas sabiedrība «Linaean».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu