Pāvests atceļ disidentu bīskapu ekskomunikāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pāvests Benedikts XVI atcēlis četru 1988.gadā disidentiskā franču bīskapa Marsela Lefebra ordinēto bīskapu ekskomunikāciju, ceturtdien vēstī itāļu laikraksts «Il Giornale».

Pāvests jau parakstījis rīkojumu, atceļot ekskomunikāciju - izslēgšanu no baznīcas -, un oficiāli sabiedrībai šis lēmums tiks izziņots vēl šonedēļ, savā publikācijā norāda laikraksta Vatikāna norišu eksperts Andrea Torinelli, kuru uzskata par labi informētu šādos jautājumos.

Lefebru, kurš no dzīves aizgāja 1991.gadā, pāvests Jānis Pāvils II ekskomunicēja 1988.gadā, jo franču garīdznieks bija ordinējis bīskapus, neraugoties uz Vatikāna iebildumiem.

Pēc Vatikāna Otrā koncila (1962.-65.), kurā tika pieņemtas vairākas baznīcas dzīves reformas, tostarp atteikšanās no tradicionālākās latīņu mises kārtības, kā arī aizsākti plašāki kontakti ar citu konfesiju un reliģiju pārstāvjiem, izveidojās katoļu tradicionālistu kustība, kas jauninājumiem iebilda.1970.gadā tradicionālisti izveidoja Svētā Pija X garīdznieku biedrību (SSPX), un Lefebrs kļuva par tās vadītāju.

Pagājušā gada jūnijā, gadu pēc tam, kad pāvests bija atļāvis latīņu mises plašāku izmantošanu, pašreizējais SSPX līderis bīskaps Bernards Felijs noraidīja no Vatikāna nākušos mājienus par iespējamo izlīgumu.

Kopš stāšanās pāvesta amatā 2005.gada aprīlī Benedikts ir pielicis pūliņus, lai pārvarētu šķelšanos un panāktu izlīgumu ar katoļu tradicionālistu kustību. 2005.gada vidū pāvests pieņēma bīskapu Feliju privātā audiencē.

SSPX, kā uzskata tās vadītāji, ir 150 000 sekotāju visā pasaulē, pārsvarā Francijā un Brazīlijā. Organizācijas centrs atrodas Šveicē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu