Vīrieši labāk redz tālumā, sievietes — tuvumā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pateicoties pirmatnējiem senčiem medniekiem, vīrieši priekšmetus labāk redz tālumā, savukārt sievietes, kas tradicionāli bijušas vācējas, labāk redz tuvumā, liecina britu zinātnieku pētījuma rezultāti.

Veicot pētījumu, cik atšķirīgi tūkstošiem gadu gaitā attīstījušās vīriešu un sieviešu smadzenes, zinātnieki atklājuši, ka vīrieši var labāk saskatīt tālumā esošus priekšmetus.

Zinātnieki pārbaudīja savu teoriju, liekot 48 vīriešiem un sievietēm no dažādiem attālumiem, izmantojot lāzeru, uz papīra lapas norādīt līnijas viduspunktu.

Vīrieši bija precīzāki par sievietēm, kad līnijas viduspunkts bija jānorāda no 100 cm attāluma, savukārt sievietes uzrādīja labākus rezultātus, kad mērķis tika novietots rokas stiepiena attālumā.

«Ir skaidri pierādījumi tam, ka redzes informāciju par tuvumā un tālumā esošiem priekšmetiem smadzenēs apstrādā atsevišķi neironi,» sacīja Hammersmitas un Rietumlondonas koledžas psiholoģe Helēna Stensija.

«Mūsu pētījumu rezultāti parāda to, ka sievietēm labāk attīstīti neironi, kas pārstrādā informāciju par tuvumā esošiem, savukārt vīriešiem — par tālumā esošiem priekšmetiem,» sacīja psiholoģe tiešsaistē publicētā britu psiholoģijas žurnālā «British Journal of Psychology».

Psiholoģe norādīja, ka atšķirības redzes informācijas pārstrādes procesos dzimumu starpā varētu būt pirmatnējo senču mednieku un vācēju evolūcijas mantojums.

Stensija piebilda, ka sievietēm, kas veidoja dominējošo vācēju vairākumu, darba telpa bija ierobežota, savukārt medniekiem, kas pārsvarā bija vīrieši, bija jāpārvietojas lielos attālumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu