Kā radās tomātu cīņas Spānijā?

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Spānijas pilsētā Bunjolā trešdien 40 000 cilvēku piedalījās ikgadējās tomātu cīņās «La Tomatina».

Piecas kravas mašīnas ielās izgāza 120 tonnas «munīcijas», ko stundu ilgajā cīņā izmantoja dalībnieki no Spānijas, ASV, Japānas, Indijas un citām pasaules valstīm.

Pēc stundas Bunjolas ielas, kā arī mājas un festivāla dalībniekus klāja sašķaidītu tomātu masa.Saskaņā ar stingrajiem drošības noteikumiem pirms mešanas tomāts ir jāsaspiež, lai nevienu neievainotu. Tāpat ieteicams vilkt drēbes, ko pēc tam varēs mest ārā, kā arī peldēšanas brilles, lai tomātu sula nesatecētu acīs.

Neviens īsti nezina, kā aizsākās festivāls, bet tiek uzskatīts, ka tas noticis 1944.gadā, kad starp divām jauniešu grupām pilsētā izcēlies kautiņš, kurā apgāzts tomātu stends.Saskaņā ar citu leģendu pirmā mētāšanās ar tomātiem notikusi piecdesmitajos gados, kad bariņš jaunu cilvēku izklaidējušies, apmētājot ar tomātiem kādu ielu muzikantu, kurš pēc tam apmētājis savus uzbrucējus.

Festivāls kādu laiku bijis aizliegts, jo vienā no tiem ar tomātiem apmētāta kāda valdības amatpersona, un tad pilsētiņas iedzīvotāji sarīkojuši bēres tomātam, uz kurām ieradusies puse pilsētas iedzīvotāju.

Kopš 1970.gada festivāls katru gadu piesaista lielu daudzumu tūristu no visas pasaules.Mūsdienās festivāls, kas izmaksā aptuveni 100 000 eiro (70 280 latu), no kuriem 30 000 eiro (21 084 lati) tiek izmantoti tomātu iegādei, ik gadu notiek augusta pēdējā trešdienā. Pēc tam tīrīšanas darbos tiek iesaistīti ugunsdzēsēji un citi pilsētas administrācijas darbinieki, taču tas atmaksājas no tūristu iztērētās naudas festivāla laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu