Globālā sasilšana nāk par labu kokiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Globālā sasilšana palīdz kokiem augt ātrāk, jo tā nes augstāku temperatūru, ilgāku augšanas sezonu un vairāk ogļskābās gāzes, liecina ASV zinātnieku pētījums.

Mērilendas štatā esošā Smitsona vides pētniecības centra zinātnieki pētīja datus par koku skaitu 55 mežos ASV austrumos, kā arī vietējo laika apstākļu mērījumus 100 gados un ogļskābās gāzes mērījumus 17 gadu laikā.

Rezultāti parādīja, ka koku augšana pēdējā laikā «ievērojami pārsniegusi prognozētos augšanas apmērus», un zinātnieki izvirzīja hipotēzi, ka augšanu stimulējusi globālā sasilšana.

«Tika dokumentēta temperatūras, augšanas sezonas un atmosfērā esošā ogļskābās gāzes daudzuma pieauguma ietekme uz koku fizioloģiju, vielmaiņu un augšanu, un tie, visticamāk, ir izšķirošie faktori novērotajai augšanas ātruma izmaiņai,» teikts žurnālā «Proceedings of the National Academy of Sciences» publicētajā pētījumā.

Temperatūras paaugstināšanās ir paātrinājusi koku vielmaiņas procesus un pagarinājusi to augšanas sezonu, kamēr atmosfērā pieaugušais ogļskābās gāzes daudzums varētu būt palielinājis augšanas ātrumu, teikts pētījumā.

Ir nepieciešams veikt tālākus pētījumu, lai noteiktu šī fenomena izplatību un ātrākas augšanas iemeslus, norāda zinātnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu