Austrālijas bezdzimuma persona zaudējusi savu statusu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Cilvēks, kas kļuva par pirmo oficiāli atzīto bezdzimuma personu, iesniedzis sūdzību Austrālijas cilvēktiesību aizstāvjiem par varasiestāžu atsaukto dokumentu, kas apliecināja viņa dzimuma neitrālo statusu.

Nori Mei Velbi piedzima kā vīrietis, taču 1990.gadā 28 gadu vecumā veica dzimuma maiņas operāciju. Pēc operācijas Velbi saprata, ka nejūtas labi kā sieviete, un nolēma kļūt par bezdzimuma personu. Viņa lēmumu būt par bezdzimuma personu atbalstīja Jaundienvidvelsas dzimtsarakstu reģistrs, kas izsniedza viņam sertifikātu, kas apliecināja, ka 48 gadus vecā skota «dzimums nav norādīts».

Tomēr šonedēļ dokuments ticis atsaukts, jo juristi norādīja, ka reģistram nav tiesību izsniegt šādu sertifikātu.

Kā apstiprināja Austrālijas Cilvēktiesību komisijas pārstāve, Velbi iesniedzis oficiālu sūdzību par dokumenta atsaukšanu. «Es apstiprinu, ka sūdzība izvirzīta saskaņā ar Dzimuma diskriminācijas likumu,» norādīja pārstāve.

Austrālijas Cilvēktiesību komisija pagājušajā gadā rekomendēja ieviest izmaiņas likumā, kas ļautu cilvēkiem pēc 18 gadu vecuma dokumentos neprecizēt dzimumu.

Savukārt Velbi uzskata, ka varasiestādēm vajadzētu atzīt plašāku dzimuma spektru. «Ja man ir šis dokuments, es varu teikt, ka «sistēmai ir jāpielāgojas cilvēkiem, kuriem tā kalpo, mums nav sevi jāapcērp, lai pielāgotos sistēmai», tāda ir mana nostāja.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu