Ēzelis ir dumjš?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Muļķa ēzelis, dumjā zoss, stulbā aita - pēc tādiem lamuvārdiem kabatā nav ilgi jāmeklē, kaut gan neviens nevar pateikt, kā muļķība vai gudrība patiesībā būtu nosakāma. Kas gan ir intelekts? Pēc kādas puspajokam domātas definīcijas — tas, ko nosaka ar intelekta testiem. Tikai - kas izstrādās šādus testus ēzeļiem un zosīm? Ja inteliģents ir tas, kurš var rīkoties ar iepriekšēju nodomu un apsvērt un izvērtēt dažādas iespējas, tad intelekta pazīmesnoteikti varētu konstatēt cilvēkveida pērtiķiem. Dzīvnieku izturēšanos parasti nenosaka vis apsvērumi, bet gan instinkts. Dažiem ir iedzimis nedaudz lielāks kustīgums, kā, piemēram, ziņkārīgajām žurkām. Citi, piemēram, zirgi, ir pieraduma dzīvnieki, kas neuzticas nepierastām situācijām un vajadzības gadījumā izvairās no tām bēgot.

Protams, ir milzīgi daudz anekdošu, kas dzīvniekiem piedēvē lētticīgu izturēšanos. Veselas televīzijas filmu sērijas pārtiek no tā, sākot ar Lesiju un beidzot ar Fliperu. Tomēr kopumā der ievērot, ka dzīvniekus un cilvēkus mērīt ar vienu mērauklu nebūtu visai gudri.

Un, atgriežoties pie ēzeļa: tam raksturīgā izturība, ko satracināti ēzeļu dzinēji nodēvējuši par stūrgalvību, varētu būt par iemeslu tam, ka ēzelis tiek uzskatīts par dumju un ietiepīgu kustoni. Taču šai strūrgalvībai bieži vien ir arī pamats. Kurš ir gudrāks — tas, kurš, klausot pavēlei, sojo pāri līganai laipai, vai tas, kurš, neskatoties uz visiem sitieniem, labāk nogaida, lai kāds cits dodas pa priekšu?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu