Vai var ticēt astroloģijai?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Ir divi pamata postulāti, uz kuriem balstās astroloģija:

1) mūsu personības dziļāko būtību ietekmē Saules sistēmas planētu novietojums debesīs mūsu dzimšanas brīdī,

2) planētas turpina ietekmēt mūsu likteni, pārvietojoties telpā. Par to pārliecināti, astrologi sastāda horoskopus un prognozes mūsu tuvākai vai tālākai nākotnei

Diemžēl daudzi cilvēki tic, ka šīs prognozes pozitīvā vai negatīvā nozīmē stāsta par kaut ko neizbēgamu.

Pirmajā gadījumā viņi ar nepacietību gaida paredzēto labvēlīgo notikumu. Otrajā – satraukti gaida problēmas un pārbaudījumus. Abos gadījumos cilvēki atsakās no brīvas izvēles un dzīvo, paļaujoties uz gadījumu. Pilnīgi skaidrs, ka tāda attieksme var izsaukt vienīgi nožēlu, jo samazina mūsu apziņas un uzvedības brīvību, kuru mums piešķīris Dievs.

Par laimi, mēs zinām, ka ne ar savu «pozitīvo», nedz ar «negatīvo» ietekmi zvaigznes mums neko «neuzspiež», bet tikai «piedāvā».

No savas puses es nenoliedzu, ka astroloģija pievērš zināmu interesi kā mistiska māksla. Es saku «māksla» tāpēc, ka manā izpratnē astroloģija nav zinātne kaut vai tāpēc, ka lielāko tiesu tā pamatojas uz saņemto datu interpretāciju, bet šī interpretācija neizbēgami pakļauta maldīšanās riskam.

Man ļoti žēl, ka visbiežāk šo mākslu izmanto prognozēšanas mērķiem, tai pašā laikā, kad tās galvenā vērtība ir ļaut katram cilvēkam sevi labāk iepazīt. Galu galā neviens nevar precīzi un nekļūdīgi paredzēt kaut ko nākotnē.

Domāt pretēji – nozīmē uzskatīt, ka katra cilvēka liktenis ir nosacīts un cilvēkam nav brīvas gribas.

Tā nav. Apzināmies mēs to vai ne, bet tas, kas ar mums notiek katru nedēļu, katru mēnesi, gadu, ir to lēmumu rezultāts, kurus mēs pieņēmām kādā savas dzīves vai iepriekšējo iemiesojumu brīdī, tātad agrāk.

Tas nozīmē, ka astroloģija kā prognožu forma ļauj atklāt vienīgi tendences, iespējas…, attiecībā uz kurām jāprot saglabāt distanci. Piemēram, astroloģijas prognozes var salīdzināt ar ceļazīmēm. Neviens nespēj mūs piespiest braukt norādītajā virzienā, ja mēs to negribam, vai arī, ja uz vajadzīgo vietu gribam doties, bet pa citu ceļu.

Kas attiecas uz mani, tad es vairāk interesējos par astrosofiju, nekā astroloģiju. Astrosofija stāsta par mūsu Saules sistēmas planētu ietekmi uz cilvēka fiziskajiem, psihiskajiem un garīgajiem aspektiem.

Piemēram, augošs Mēness veicina mūsu ķermeņa šķidrumu attīrīšanos, galvenokārt asiņu un limfas. Tas stimulē arī cilvēka psihiskās spējas, kas izskaidro, kāpēc ieteicams dažus mistiskus eksperimentus veikt augoša Mēness laikā. Un, beidzot, tas veicina intuīcijas mošanos, kas ir viena no dvēseles svarīgākajām īpašībām.

Marss ietekmē mūsu dzīvības spēka abus pretējos polus un stimulē fiziskās funkcijas. Marss vienlaicīgi pastiprina gribasspēku, kas ļoti svarīgs mūsu plānu realizēšanā attiecībā uz mūsu dzīves materiālajiem vai garīgajiem aspektiem.

Arī citi mūsu planetārās sistēmas spīdekļi uz mums atstāj smalku ietekmi, kuru iespējams pastiprināt, ja ir vēlēšanās ar tiem harmoniski sadarboties. Tāds ir astrosofijas mērķis.

Piezīme: Seržs Tusēns, Lielais Maģistrs, www.rozenkreicers.lv Tulkojusi Marta Zīlīte, www.e-misterija.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu