Krīzes laikā dziedamās dziesmas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gedimins Savicks/LETA

Neraugoties uz samazināto finansējumu, Kultūras ministrija izdevusi bukletu «Latviešiem — dziedātājļaudīm». Izdevumā iekļautas krīzes laikā dziedamās dziesmas:

1. Dziesma, kas jādzied, ikvienam bērnam piedzimstot, lai nedomātu par ēdienu un citām vajadzībām: «Dziedot dzimu, dziedot augu».

2. Pozitīvā scenārija dziesma (Starptautiskais Valūtas fonds ieskaitījis kontiņā naudu): «Daudz baltu dieniņu, Laimiņa, dod(i), diženi, raženi strādājot». Šo pantu dzied visas trīs reizes, tikai pēc Ministru prezidenta uzrunas drīkst atjaunot sākotnējo versiju arī ar «dzīvojot(i)» un «mīlējot(i)».

3. Negatīvā scenārija apokaliptiskā dziesma: «Tu un es, es un Tu, divi vien šai pasaulē».

4. Īpaši pensionāriem un citiem vecajiem ļaudīm iekļauta dziesma, jādzied pamostoties, ja esi sapratis, ka tomēr vēl elpo: «Dzīvoš ilgi, ne tik ilgi, saules mūžu nedzīvošu». Lai pastiprinātu vēlamo efektu, jādzied arī vakaros pirms gulētiešanas.

5. Latgaliešu studenta dziesma, kam universitāte nekompensē transporta izdevumus: «Tōļi dzeivoj muna meilo, as navaru sazatikt(i)».

6. Priecīgā dziesma, ja noticis brīnums un kāds uzaicinājis ciemos: Es nenācu šai vietā savu miegu izgulēt, nācu ēsti, nācu dzerti». Dziedama klusināti, namamātei/tēvam nedzirdot.

7. Dziesma bezmiega māktajiem, kas nav sapratuši, kas tā krīze tāda ir: «Upē naktī pīles kliedz, un tu arī neiemiedz. Tāpēc jau, ka nevar zināt, kāpēc».

8. Dziesma par to, kā rīkoties, kad viss pieriebies: «Āvu, āvu, baltas kājas… bridu jūriņā».

9. Skaista dziesma, dziedama piketa gadījumā par pensiju atjaunošanu iepriekšējā apmērā: «Dzīvīte, dzīvīte, šūpojos Tevī, daudz tu man solīji, maz tomēr devi. Vai nav vienalga ar, raidaidaidā». Pēdējo frāzi («vai nav vienalga ar’») + rotājumu («raidaidā») dzied īpaši skaļi, norādot uz pilsonisko sapratni par valdības lēmumiem.

10. Krīzes skarto jaunā līgavaiņa vecāku dziesma: «Nāk rudentiņis, būs barga ziema, grib mūsu bāleliņš līgavu ņemti».

11. Mīlas dziesma, parasti dzied viņš/viņa Latvijā un viņš/viņa Īrijā (vai citās ģeogrāfiskās kombinācijās): «Es zinu, ka mēs vēlreiz satiksimies, tik jautājums ir, kad tas būs un kur». Pēc piecu gadu atšķirtības vēlams iztulkot vietējā mēlē, lai nepazustu saturs.

12. Sadaļā «Utopiskās dziesmas» — īpašs veltījums valdības pārstāvjiem un «Parex» glābējiem: «Ai, jūs meži, tumšie meži, ļaujiet man vēl padomāt, rīt man jāiet tiesas priekšā, patiesība jāstāsta».

13. Tāda latvieša dziesma, kas joprojām dīvainā kārtā dzīvo/izdzīvo/elpo dzimtenē: «Agrā rīta stundā mani modina radio, kas salikts Dienvidkorejā». Īpaši kaisles pilnos rītos dzied arī piedziedājumu: «Jo mana mīļā ir (1) made in Latvia (ja apguvis angļu valodu) vai (2) meiten’ Latvijā (izteikti lokāliem bāleliņiem)».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu