Korejieši zina par Baltijas ceļu un Dainu skapi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» starptautiskajā reģistrā iekļauto Dainu Skapi un dokumentārā mantojuma liecībām par akciju Baltijas Ceļš digitālā ekspozīcijā iepazinās aptuveni 52 000 starptautiskās Arhīvu kultūras izstādes apmeklētāju, portālu «Apollo» informēja Liene Krīvena, UNESCO LNK konsultante.

Izstāde notika Korejā, no 1. - 6.jūnijam, un abas minētās Latvijas dokumentārā mantojuma vērtības tika digitāli eksponētas vienā no apmeklētākajām izstādes hallēm, kas bija veltīta UNESCO programmai «Pasaules atmiņa».

Dainu Skapis un dokumentārā mantojuma liecības par akciju Baltijas Ceļš Arhīvu kultūras izstādē Korejā tika izstādītas kopā ar aptuveni 100 citām UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» starptautiskajā reģistrā iekļautajām nominācijām, tajā skaitā - Gūtenberga Bībeli, Brāmsa mūzikas kolekcijām, Andersena pasakām u.c.

Liecības par UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» starptautiskajā reģistrā iekļautajiem dokumentārā mantojuma meistardarbiem starptautiskajā Arhīvu kultūras izstādē (International Archival Culture Exhibition 2010) vienkopus tika eksponētas pirmoreiz. Latviju pārstāvošo nomināciju - Dainu Skapja un akcijas Baltijas Ceļš eksponēšanu šajā vērienīgajā izstādē koordinēja UNESCO Latvijas Nacionālās komisija (LNK) sadarbībā ar Latvijas Tautas frontes muzeju un Latvijas Folkloras krātuvi.

UNESCO programma «Pasaules atmiņa» dibināta 1992. gadā ar mērķi saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu, paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas. Programma tiecas apzināt šo mantojumu, nodrošināt tā saglabāšanu un aizsardzību, kā arī padarīt to plaši pieejamu un atpazīstamu. Lai veicinātu šī mantojuma saglabāšanu, pareizu aizsardzību, daudzpusīgu izzināšanu un novērtējumu, 1995. gadā programmas «Pasaules atmiņa» ietvaros dibināts starptautisks reģistrs, kurā tiek iekļautas visai pasaulei nozīmīgas dokumentāra rakstura liecības.

UNESCO LNK sadarbībā ar Latvijas atmiņas institūcijām izveidoja UNESCO programmas «Pasaules atmiņa» Latvijas nacionālo reģistru, un 2009. gadā tajā iekļautas pirmās četras nominācijas, bet 2010. gada sākumā izveidota informatīva mājas lapa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu