Nosaukts 2009. gada bezmugurkaulnieks un kukainis

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: oulu.fi

Latvijas Entomoloģijas biedrība par 2009. gada Gada kukaini izvēlējusies čemurziežu dižtauriņu Papilio machaon (Linneus, 1758). Tā ir Latvijā reta un saaudzējama suga, kas ierakstīta Latvijas Sarkanajā grāmatā, portālu «Apollo» informēja Voldemārs Spuņģis.

Čemurziežu dižtauriņš ir izplatīts visā Latvijā, taču samērā reti sastopams tauriņš. Čemurziežu dižtauriņš apdzīvo galvenokārt mitras pļavas, zemos purvus, pļavas ūdeņu piekrastē, bet to var sastapt arī dārzos. Pieaugušie tauriņi barojas ar ziedu nektāru. Kāpuri ir augēdāji, barojas ar dažādiem čemurziežu dzimtas augiem – purva rūgtdillēm, zirdzenēm, dillēm un vairākiem citiem.

Čemurziežu dižtauriņam gadā ir divas paaudzes. Pirmās paaudzes kāpuri barojas no augusta līdz oktobra sākumam, pārziemo kūniņas stadijā un izlido maijā-jūnijā. Otrās paaudzes kāpuri barojas jūnijā-jūlijā, bet pieauguši tauriņi lido jūlija beigās-augustā. Barojoties, tauriņi var veikt tālus pārlidojumus.

Latvijā tauriņš ir saaudzējams, tam nav noteikts aizsardzības statuss. Daudzās Eiropas valstīs dižtauriņš ir aizsargājams (Baltkrievija, Lietuva, Dānija, Ziemeļvalstis un citas). Pēdējās desmitgadēs suga ir kļuvusi ievērojami retāka, dažās valstīs, piemēram, Dānijā jau izzudusi.

Par nākošā gada Gada bezmugurkaulnieku izvēlēts grāmatu māņskorpionu Chelifer cancroides (Linneus, 1758). Tā ir Latvijā plaši izplatīta, bet reti pamanāma suga, kas pie tam ir derīga, portālu «Apollo» Dmitrijs Teļnovs.

Grāmatu māņskorpions ir neliels dzīvnieks, kura ķermeņa garums ir 3-4 mm. Grāmatu mānskorpions pieder zirnekļveidīgo klases māņskorpionu kārtai. Māņskorpioniem ir mīksts, bumbierveida formas ķermenis, četru kāju pāri un viens spīļu pāris, kas tos padara nedaudz līdzīgiem īstiem skorpioniem. No tā arī cēlies to nosaukums.

Grāmatu māņskorpions ir kosmopolītiskā suga, kas sastopama visā pasaulē. Tas ir bieži novērojams tieši cilvēku mājokļos – drēbju skapjos, grāmatu plauktos, pagrabos. Grāmatu māņskorpiona atrašana mājās var liecināt par paaugstinātu gaisa mitrumu un par citu bezmugurkaulnieku klātbūtni. Māņskorpioni palīdz nomākt cilvēkiem kaitējošus mājas kukaiņus. Tie pārtiek no drēbju kožu un ādgraužu kāpuriem, kā arī citiem mājas kukaiņiem un ērcēm. Slēptā dzīves veida dēļ tie ir reti pamanāmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu