Tropu mēnesis Rīgas zoodārzā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dzīvnieku pasaule ir ļoti vieda, un cilvēks jau izsenis mēģinājis tajā smelties visnotaļ vērtīgas atziņas.

Arī Nacionālais zooloģiskais dārzs nu ķēries pie krīzes pārvarēšanas programmas izstrādes — nupat Tropu mājas ekspozīcijai sagādātas divas milzu racējvardes. Šīs sugas abinieki nelabvēlīgus apstākļus pārlaiž, uzkrājot ūdeni un uz vairākiem mēnešiem ierokoties dūņās vai irdenā zemē... Jā, dzīvnieki uz zemeslodes krīzi pratuši pārdzīvot vēl krietni pirms cilvēka rašanās, tātad vienmēr der atnākt uz zoodārzu un uzzināt par viņiem kaut ko jaunu.

Laikā, kad dienas kaut tikko manāmi, tomēr kļūst garākas, cilvēki īpaši ilgojas pēc drīzāka pavasara. Un sabiedrības vēlmes zoodārzam ir likums, tāpēc nu jau septīto gadu februāris tiek izsludināts par Tropu mēnesi, un katrs, kurš vēlas baudīt vasaru ziemas vidū, ik brīvdienā var apmeklēt pasākumus Tropu mājā.

Apmeklētājiem februāra brīvdienās no plkst. 12.00 līdz 15.00 būs iespēja:

• saņemt Tropu mājā CEĻA LAPU un interesanti pavadīt laiku sešās Tropu mājas pieturās;• sarunāties ar zoodārza darbiniekiem un uzzināt, kā klājas Nīlas krokodilam Kroksim, cik dažnedažādas ir vardes un kukaiņi, cik pārsteidzoši krāsaina un noslēpumaina ir Tropu meža pasaule;• ļauties sejas apgleznošanai;• piedalīties ekskursijā nakts dzīvnieku ekspozīcijā;• vērot dzīvnieku barošanu;• paglaudīt vai pat paturēt rokās kādu rāpuli vai iespaidīgu posmkāji.

Savukārt skolēnu grupas aicinām uz interesantu nodarbību «Tropu meža takas» — lūdzam pieteikties iepriekš pa tālruni 67518669, 67517969.

Februāra dzīvnieks — MILZU RACĒJVARDE

Zoodārza ekspozīcijā patlaban mēģina sadzīvot divi jauni racējvaržu tēviņi kārtīgas vīra dūres lielumā. Jācer, ka viņiem neradīsies īsti latviska vēlme krīzes gaidās vienam otru mēģināt apēst...

Milzu racējvardi var dēvēt par varžu Guliveru. Pieauguši tēviņi var izaugt līdz 25 cm garumā un svērt līdz diviem kilogramiem. Arī dzīves ilgums nav nieks — tās var sasniegt 35 gadu vecumu. Šī plēsīgā varde, kuras mute apbruņota ar spēcīgiem žokļiem un asiem zobiem, apēd visu, kas var ietilpt tās platajā mutē: kukaiņus, peles, ķirzakas, putnus un citas vardes (pat savas sugas pārstāvjus!). Medī krēslas un nakts stundās, bet dienā atpūšas nelielās ūdenskrātuvēs vai ierokas piekrastes gruntī. Nelabvēlīgos laikapstākļus — sausuma periodu — šīs sugas abinieki pārdzīvo, ierokoties dūņās. Lai neizžūtu, vardes urīnpūslī uzkrāj līdz 0,5 litriem ūdens, kā arī sevi ievieto ūdens necaurlaidīgā kokonā, kas veidojas no atmirušās ādas slāņiem. Vardes balss atgādina motocikla rūkoņu. Savvaļā sastopama Āfrikas savannas zālājos un krūmājos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu