Latvijas 15 mazie ērgļi dodas uz Vāciju

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: http://www.flickr.com/photos/tk_five_0/

Jau krietnu laiku daudz rūpju Rīgas Zooloģiskā dārza putnu kopējiem – jābaro 15 mazo ērgļu mazuļi, kuri jau 30. jūnijā tiks transportēti uz Vāciju. Jau trešo gadu Latvija piedalās projektā, kura mērķis ir palielināt Vācijas kritiski sarukušo mazo ērgļu populāciju.

Projekta ietvaros no mazo ērgļu ligzdām Latvijā tiek izņemta un inkubēta otrā izdētā ola vai mazākais mazulis drīz pēc šķilšanās. Tad ērglēni tiek izbaroti līdz 3-4 nedēļu vecumam un nogādāti Vācijā, kur tos vēlāk ievieto savvaļas mazo ērgļu ligzdās vai arī atlaiž dabā pēc pilnīgas lidotspējas sasniegšanas. Tā kā šai sugai ir raksturīgi, ka vecākais (no diviem) mazulis vienmēr nogalina savu jaunāko brāli, tad šos, mākslīgi izbarotos ērglēnus var uzskatīt par simtprocentīgi izglābtiem no nāves un Latvijas dabai nekāds kaitējums nodarīts netiek.

Latvijā ligzdo gandrīz 20% no pasaules mazo ērgļu populācijas, taču mežu izciršana un zemkopības intensifikācija sekmē to skaita samazināšanos. Jācer gan, ka Latvija attapsies ātrāk, nekā Vācija, kas pieļāva šīs sugas teju vai iznīcināšanu savā teritorijā un nu izmisīgi cenšas situāciju labot, ieguldot gan daudz spēka, gan līdzekļu.

Mazuļu transportēšana notiks 30. jūnijā no rīta. Sīkāka informācija par šo projektu pie tā vadītāja Uģa Bergmaņa (mob. 29485851).

Ik gadu Jāņu laiks varen darbīgs un ražīgs ir gan alus pārdevējiem, gan sierdariem un desiniekiem. Šogad pēcJāņu brīvdienās krietni jāstrādā bija arī Rīgas zoodārza darbiniekiem un dzīvniekiem, jo, atskurbuši no papardes zieda meklējumiem, ļaudis steidza lietderīgi pavadīt brīvās dienas. Un kur nu vēl lietderīgāk tās pavadīt, ja ne zoodārzā, kur draiskuļo krietns pulks šī gada jaunpienācēju mazuļu (jaunākais – 27. jūnijā dzimušais baltpurna briedēns...) un publiku iepazīst tīģerpuisis Vasja!

akcija

Paldies visiem «Jāņa bērniem», kas palīdzēja zoodārzam finansiāli sasparoties krīzes pārvarēšanai!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu