Kurzemes piejūrā novērota haizivs?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Pagājušajā ceturtdienā cilvēki Ventspils jūrmalā redzējuši no ūdens izslietu buru, kas daudziem licis brīnīties un domāt, ka jūrā bijusi haizivs.

Laikraksts «Neatkarīgā» ceturtdien ziņo, ka nofotografētais apveids patiesi varētu piederēt kaut kam dzīvam, tomēr versiju par haizivi gandrīz visi apšauba.

Ap plkst. 22.00 divas meitenes devās uz ostas molu vērot saulrietu. Pabaudījušas krāšņo ainavu, viņas devās atpakaļ, un pēkšņi viena meitene ūdenī Ventas pusē ieraudzīja kaut ko dīvaini kūļājamies. «Nodomāju, ka tas ir putns, tomēr nolēmu ar fotoaparātu pievilkt tuvāk un pārliecināties. Tas, ko ieraudzīju, mani šokēja — izskatījās pēc haizivs spuras.» Arī pāris tuvumā esošie tūristi aizdomīgi skatījušies uz peldošo objektu. Pēkšņi tam virsū mēģināja klupt prāva kaija. Spura pazuda zem ūdens un pēc brīža parādījās citā vietā. Tā pārvietojās gan pa straumi, gan pret. Tobrīd meitenes arī atcerējušās, ka pa dienu, pludmalē sauļojoties, pa ausu galam dzirdējušas, kā puikas bļaustās: haizivs, haizivs, taču nepievērsa tam uzmanību. Iespējams, viņi redzēja to pašu, ko meitenes — tikai otrpus molam. Vēlāk mājās prātojušas, ka varbūt kāds bagātnieks, kuru Ventmalā aiz pilsētas netrūkst, turējis haizivi mājās akvārijā un ielaidis upē.

Rīgas zoodārza speciālisti šādu iespēju gan apšauba. Ja attēlos redzamā spura ir kādus 30 centimetrus augsta, kā to stāsta meitenes, zivij jābūt vismaz pāris metru garai. Tātad arī akvārijam jābūt milzīgam, turklāt ar nepārtraukti tekošu ūdeni. Stāvošā ūdenī haizivs uzreiz aizietu bojā. Šādus apstākļus pat bagātniekam nodrošināt nebūtu pa spēkam.

Improvizētu konsiliju par piesūtītajiem attēliem sarīkoja arī Latvijas Dabas muzeja cilvēki. Viņu sākotnējā versija, ka spura pieder mūsu ūdeņos ieklīdušam cūkdelfīnam, neapstiprinājās. Kā skaidro direktora vietniece Guna Bagrade, cūkdelfīnam līdz ar spuru būtu redzama daļa muguras, turklāt spurai ir izteikta trijstūra forma. «Ticamāk, tā ir kādas mūsu ūdeņiem mazāk raksturīgas zivs spura,» pieļauj Bagrade, piebilstot, ka Baltijas jūrā arī iepriekš gadījies ieklīst pa kādam eksotiskam jūras iemītniekam — manītas gan zobenzivis, gan vaļveidīgie.

Par haizivīm mūsu pusē līdz šim gan nekas nav dzirdēts, arī vietējie zvejnieki šādu iespēju apšauba.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu