Suitus iekļauj UNESCO glābjamo vērtību sarakstā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

UNESCO Starpvaldību komiteja ceturtdien pieņēmusi lēmumu par suitu kultūrtelpas iekļaušanu UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā, portālu «Apollo» informēja UNESCO Latvijas Nacionālajā komisijā.

Suitu kultūras mantojuma redzamākā daļa ir dialekts, kas vēl saglabājies, sieviešu burdona dziedāšana, Katoļu baznīcas un pirmskristietības tradīciju savdabīgs savijums, precīzi dokumentētas kāzu tradīcijas un īpaši krāšņie tautastērpi, kuru izgatavošana tiek pārņemta no paaudzes paaudzē.

«Iekļaušana UNESCO Neatliekami glābjamo nemateriālās kultūras vērtību sarakstā ir starptautisks apstiprinājums suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju saglabāšanas nozīmīgumam vispirms jau pašas kopienas kultūras identitātei un reizē kultūras daudzveidības veicināšanai visas pasaules mērogā. Suitu kultūrtelpa ir dzīva kultūras vērtība, kas saglabājama nākamajām paaudzēm,» norāda UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Dagnija Baltiņa

Biedrības «Etniskās kultūras centrs «Suiti»» sagatavotais pieteikums sastāv no aprakstošās daļas, plānoto glābšanas pasākumu plāna nākamajiem četriem gadiem, desmit suitu kultūrtelpu raksturojošām fotogrāfijām un desmit minūšu garas videofilmas.

«Suitu kultūrtelpas nominācijas izstrādes gaita bijis kopienas kultūras vērtību apzināšanas process un reizē mērķtiecīgs un neatlaidīgs darbs suitu nemateriālā kultūras mantojuma izpausmju integrēšanai dažādās izglītības programmās kā formālajā, tā neformālajā izglītībā, kopienas aktivitātēs un nākotnes redzējumā. Iesāktais darbs ir apliecinājis kopienas gribasspēku tradīciju saglabāšanā, apzinoties savas kopienas kultūras vērtības un to nozīmīgumu,» saka Baltiņa.

«Suitu kopienas neatlaidība, pieliekot visus spēkus savu kultūras vērtību apzināšanai, kā arī meklējot risinājumu to saglabāšanai un tālāk nodošanai var kalpot par izcilu piemēru gan Latvijā, gan pasaulē. Līdz šim biedrības 'Etniskās kultūras centrs «Suiti»» īstenotā sadarbība ar valsts, pašvaldību iestādēm, ar pētniecības institūcijām un augstskolām ir devusi labus rezultātus suitu kultūras izpausmju apzināšanā, izpētē un saglabāšanā. Ir gandarījums, ka līdzās suitu kultūras daudzveidīgajām aktivitātēm kopīgiem spēkiem izdevies panākt suitu tradīciju tālāknodošanu ar formālās un neformālās izglītības palīdzību – Alsungas mūzikas skola uzsākusi īstenot izglītības programmu «Tradicionālo tautas mūzikas instrumentu spēle», Alsungas vidusskolas 5. – 7. klašu skolēni apgūst «Suitu novada mācību». Tas nozīmē, ka paaudzēs mantotās vērtības tiek saglabātas ilgtermiņā. Esmu pārliecināts, ka šis sadarbības piemērs rosina ikvienu novērtēt lokālās kultūras bagātībass,» saka kultūras ministrs Ints Dālderis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu