Pasākumi Rīgas baznīcās Lūgšanu nedēļā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 18. līdz 25. janvārim pasaulē tiek atzīmēta Lūgšanu nedēļa par kristiešu vienotību.

2009. gada tēma ir: «Lai viņi kļūtu viens Tavās rokās» (Ez. 37, 15–28). Šogad Rīgas baznīcās tiek plānoti trīs ekumeniskie dievkalpojumi: 21. janvārī plkst. 18.00 Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā, 22. janvārī plkst. 19.00 Sv. Jēkaba katedrālē, kā arī 24. janvārī plkst. 18.00 Rīgas Lutera draudzē. 21. un 24. janvārī papildus tiks rīkoti pasākumi — tikšanās, kur piedalīsies dažādu konfesiju pārstāvji. Tāpat 23. janvārī Sv. Marijas Magdalēnas baznīcā plkst. 20.00 uz lūgšanu pulcēsies jaunieši.

Kristiešu vienotības nedēļā tiks izmantoti lasījumi no Svētajiem Rakstiem, kuri ir publicēti ekumeniskajā izdevumā «Kas mūs vieno?», kā arī izdevumā «Mieram Tuvu». Aktuālās tēmas, par kurām visi kristieši lūgsies, ir atšķirības, kas vieno un kas šķir; par kristiešu attieksmi pret karadarbību, vardarbību, par ekonomikas problēmām, nabadzību, ekoloģisko krīzi, diskrimināciju, sociālo netaisnību, slimībām un ciešanām. Kulminācijas punktā, 25. janvārī, kristieši lūgsies par cerības pasludinājumu mūsdienu sadalītajā pasaulē.

Katru gadu Lūgšanu nedēļas par kristiešu vienotību noslēguma dievkalpojums tika rīkots Sv. Jēkaba katedrālē, piedaloties visu tradicionālo konfesiju pārstāvjiem, tagad tas arvien kļūst aktuālāks, un nu ir iespēja doties uz trīs ekumeniskajiem dievkalpojumiem Rīgas baznīcās. Šis iepriecinošais fakts norāda uz savstarpējo tiekšanos pēc draudzības un arī pēc nepieciešamības dalīties tajās bagātībās un pieredzē, kas katrai konfesijai piemīt.

21. janvārī plkst. 18.00 Jaunajā Sv. Ģertrūdes baznīcā (Brīvības iela 119, Rīga) notiks ekumenisks dievkalpojums, kurā aicināti piedalīties dažādu konfesiju garīdznieki, ar kuriem ir intervijas žurnāla «Kas Mūs Vieno?» jaunajā numurā. Pēc dievkalpojuma — interesantas tikšanās un stāstījumi par ekumenisko kustību Latvijā.

Sv. Jēkaba katedrālē ekumeniskais dievkalpojums būs 22. janvārī plkst. 19.00, un tajā piedalīsies Latvijas svētā Apgaismotāja Grigorija armēņu baznīcas priesteris H. Stepanjans, Evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāji E. Bikše, E. Godiņš, I. Jēkabsons, A. Eglītis, A. Pavlovičs, A. Smuidris. Āgenskalna Baptistu draudzi pārstāvēs mācītāji E. Mažis un J. Balodis. No pareizticīgo konfesijas pārstāvjiem savu apstiprinājumu devuši A. Nagla, N. Druvaskalns. Romas katoļu baznīcu pārstāvēs priesteri I. Tolstovs, Z. Stankevičs, A. Kravalis un diakons G. Konstantinovs. Muzikāli dievkalpojumu kuplinās Rīgas Evaņģēliski luteriskās Jēzus baznīcas draudzes koris.

Savukārt 24. janvārī no plkst. 14.30 būs iespēja iepazīties ar Sv. Terēzes no Bērna Jēzus draudzi, kas atrodas Torņakalnā, O. Vācieša ielā 6. Pēc tam paredzēta Torņakalna draudžu kopīga projekta prezentācija. Turpinājumā divas lekcijas par Veco un Jauno Derību, kuras lasīs Evaņģēliski luteriskās draudzes un Āgenskalna baptistu draudzes mācītāji. Dienas pasākums noslēgsies plkst. 18.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Rīgas Lutera draudzē Torņakalna ielā 3/5.

«Taisnības Dievs, šajā pasaulē ir vietas, kur ir pārtikas pārbagātība, bet ir citas, kur tās trūkst un kur daudzi ir izsalkuši un slimi. Miera Dievs, šajā pasaulē ir cilvēki, kas iedzīvojas no vardarbības un kara, bet citi kara un vardarbības dēļ ir spiesti atstāt savas mājas un meklēt patvērumu citur. Līdzjūtības Dievs, palīdzi mums saprast, ka nevaram dzīvot tikai no naudas, bet mēs varam dzīvot no Dieva Vārda; palīdzi mums saprast, ka nevaram iegūt dzīvi un īstu bagātību, kā vien mīlot Dievu un paklausot Viņa gribai un mācībai,» — tā ir viena no lūgšanām, ko kristieši lūgsies šīs vienotības nedēļas laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu