Pērtiķi sev uzmanību pievērš atbilstoši savam statusam

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Jo zemāks sociālais statuss, jo mazāk pērtiķu mātītes pievērš uzmanību savam svaram.

Stingri hierarhiskajā pērtiķu sabiedrībā uz zemāka sociālā pakāpiena esošie primāti nepārtraukti cieš no alfa dzīvnieku uzbrukumiem un nievām. Tāpēc parasti apspiestajiem pieejamā ēdiena daudzums ir mazāks, un arī brīvībā viņi neēd tik daudz kā augstāka ranga pērtiķi.

Taču Marka Vilsona un viņa komandas pētījumā viss norisinājās pavisam citādi. Atlantas Emorija universitātes zinātnieks kopā ar kolēģiem veica pētījumu ar pērtiķiem Jerkas nacionālajā primātu pētniecības centrā. Visiem sieviešu kārtas primātiem tika nodrošināta netraucēta piekļuve enerģijas bagātai pārtikai sapresētu lodīšu veidā. Barība no automātiem dzīvniekiem bija pieejama trīs nedēļas augu diennakti. Izrādījās, ka apspiestie ēd krietni vien vairāk nekā augstāka ranga dzīvnieki — taukiem bagāto pārtiku tie turpināja rīt pat naktīs, kad pērtiķi parasti to nedara. Sekas ilgi nebija jāgaida — 21 dienas laikā zemāka sociālā stāvokļa mātītes pamatīgi pieņēmās svarā. Acīmredzot šiem dzīvniekiem ir nosliece uz tā saukto emocionālo ēšanu — taukiem bagātā pārtika nomāc spriedzi.

Izmēģinājumi ar grauzējiem ir pierādījuši, ka kalorijām bagāta pārtika mazina stresa hormona kortizola izdalīšanos. Iespējams arī, ka uzkošana stimulē atalgojuma sistēmu smadzenēs, kas aktivizējas tādu patīkamu darbību rezultātā kā ēšana un sekss. Cits skaidrojums — zemākās kārtas pārstāvji vienkārši izmanto iespēju netraucēti pieēsties un, pieņemoties svarā, nodrošinās vēlākiem bada laikiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu