Sjiaņas mūri apsēdušas ērces

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Ķīniešu restauratoriem jānopūlas, lai aizsargātu Sjiaņas pilsētas mūri no mazītiņiem ienaidniekiem: ērcēm.

Visvairāk skarti ir astoņus metrus augstie un vairāk nekā 26 metrus platie Hanguang vārti – vieni no antīkās metropoles 18 vārtiem. Tan dinastijas laikā (618. - 907.) šie vārti iezīmēja Zīda ceļa sākumu. Celtnes zemākais līmenis būvēts vēl Sui dinastijas (581. - 618.) valdīšanas laikā.

Nesen zinātnieki nocietinājumā atklāja satraucošu kaitēkļu koncentrāciju. «Ērces savas mājvietas mūrī rakušas jau tūkstošiem gadu, tāpēc tas no iekšpuses ir izcaurumots,» brīdina Šaņsji Universitātes arheologs Li Juhu.

Kā vairākums Ķīnas vēsturisko celtņu arī šis mūris ir veidots no sastampātas zemes, kas bagātināta ar kaļķi un lipīgiem rīsu ekstraktiem. Zinātnieks skaidro, ka zirnekļveidīgie kukaiņi seno mūri ie-mīļojuši tāpēc, ka tā ir ideāla vide baktērijām, no kā pārtiek ērces. Kad baktērijas klūp virsū rīsu ekstraktam, būvmateriāls kļūst trausls un atļauj ērcēm rakt ejas. Sīkie kukaiņi ir grūti noķerams ienaidnieks. Līdz mūsdienām pazīstami ir tikai aptuveni pieci procenti no visām ērču sugām. To 400 miljonus gadu senais ciltskoks ir gandrīz neizpētīts.

Lai saglabāto vērtīgo kultūras mantojumu, mūris reizi 20 dienās tiek apsmidzināts ar videi draudzī-gu insekticīdu. Papildus restauratori stiprina mūri ar jaunas paaudzes remontmateriāliem. Tādejādi tiek gan bremzēta jaunu baktēriju savairošanās, gan padarīta izturīgāka mūra struktūra.

Li Juhu jau lietojis šo vielu, apstrādājot Ķīnas pirmā imperatora Ciņa Šiuandi Terakotas armijas ka-rotājus, kā arī akmens laikmeta ciemata Banpo drupas, kas tika atklātas netālu no Sjiaņas pilsētas. Rezultāti bija pārliecinoši un tas dod cerību, ka arī pilsētas mūris tiks saglabats nākamajām paaudzēm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu