Personu var identificēt pēc baktērijām uz rokām

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CC licence

Cilvēku rokas apdzīvojošās baktērijas var izmantot tiesu medicīnā, lai identificētu personas, līdzīgi kā tas šobrīd tiek darīts ar pirkstu nospiedumiem un DNS analīzēm.

Amerikāņu zinātnieki atklājuši, ka uz cilvēku ādas dzīvojošo «baktēriju kopiena» katrai personai ir individuāla.

Zinātnieku komanda savāca baktērijas no datoru klaviatūrām un spēja pēc tām noskaidrot attiecīgā datora lietotāju.

Pat uz vistīrīgāko cilvēku rokām var atrast aptuveni 150 dažādu sugu baktērijas. Šo daudzumu nekā īpaši neietekmē regulāra roku mazgāšana.

Katrs cilvēks savās ikdienas nodarbēs aiz sevis atstāj specifisku baktēriju pēdas, kuras var izmantot kā tiesu medicīnas līdzekli, skaidroja pētījuma autors, Kolorado universitātes Ekoloģijas un evolūcijas bioloģijas departamenta profesors Noa Fīrers.

Rokas apdzīvojošās baktērijas viegli savācamas arī no mazām virsmām, un tās ir izturīgas ārējā vidē - istabas temperatūrā roku baktēriju kolonijas divas nedēļas saglabājas būtībā nemainīgas un tās atjaunojas dažu stundu laikā pēc roku mazgāšanas.

Turpretī pirkstu nospiedumus var notīrīt vai bojāt, savukārt, ja nozieguma vietā nav asiņu, audu, sēklas vai siekalu, DNS paraugu savākšana tiesu medicīnas vajadzībām ir sarežģīta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu