Publisko kinomateriālus, kuros redzams kā Sarkanā Armija apšauj vācu bēgļus

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrāna uzņēmums

Čehija publiskoti dokumentālie kino materiāli, kuros iemūžināts kā 1945. gada 10. maijā Prāgā tiek nošauti vācu bēgļi, vēsta «Spiegel».

Materiālu, kura kopējais garums ir septiņas minūtes, uzņēmis čehu kinoamatieris Irži Šmelničeks (Jiri Chmelnicek), un tajā attēlots, kā Sarkanā Armija ieņem pilsētu. Dokumentālajos kino kadros redzams, kā vācu bēgļi tiek sadzīti pie vienas no Prāgas esošās priekšpilsētas kinoteātra «Borislavka». Tālāk kamera iemūžinājusi ceļu. Gar to ar muguru pret objektīvu pie nelielas sienas, aiz kuras sākas pļava, stāv vairāk nekā četrdesmit vācieši, starp kuriem vismaz viena ir sieviete.

Vēlāk sākas viņu nošaušana, un cilvēki cits pēc cita krīt zemē. Daži ievainotie, uz zemes guļot, lūdz pēc žēlastības. Vēlāk pāri nošautajiem un ievainotajiem brauc Sarkanās Armijas kravas mašīna, kura saspiež gan mirušos, gan tos, kas vēl ir dzīvi. Tālāk materiālā redzams, kā citi vācu bēgļi pļavā rok bedri masu kapiem.

Kurš tieši nošāva vācu bēgļus pie kinoteātra «Borislavka» – sarkanarmieši vai čehu zemessardze - , kā arī to, kas bija nošautie, paliek nezināms. Jebkurā gadījumā, šī filmiņa faktiski kļuva par pirmo dokumentālo liecību tam kā izrēķinās ar vācu civilajiem iedzīvotājiem Čehijā kara beigās. Iepriekš bija zināms par 1945. gada maija sākumā ASV Gaisa karaspēka operatora pie Pilzenes uzņemtu filmu, kurā iemūžināti zemē guļoši nogalināti un ievainoti vācieši.

Kara beigās, pirms Sarkanās Armijas atnākšanas, vairāk nekā trīs miljoni vāciešu bija spiesti bēgt no Čehoslovākijas (no Sudetas kalniem un citiem reģioniem). Vairāk nekā 30000 no viņiem kļuva par atriebības upuriem.

Spiegel/Einestages - Grausame Sieger >>>

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu