Japānā radītas zilas krāsas rozes

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/AP

Japāna kļūs par pirmo valsti pasaulē, kur tiks tirgotas dabiskas zilā krāsā audzētas rozes, vēsta AFP.

Japāņu kompānija «Suntory» paziņoja, ka pirms 20 gadiem sāktā darba pie zilo rožu izaudzēšanas rezultāts būs redzams veikalos jau šā gada novembrī. Jauno šķirni 'Aplausi' jau apstiprinājusi Japānas valdības komisija bioloģiskās drošības jomā. Gaidāms, ka viena jaunā roze maksās aptuveni trīs tūkstošus jenu, kas ir desmit reizes dārgāk nekā cena par parastu rozi.

Dabā zilas rozes nepastāv, jo šajās puķēs nav gēna, kurš atbild par zilā pigmenta izstrādi. Veikalos zilas rozes tiek pārdotas, bet tās ir baltas rozes, kurām injicēta zila krāsviela.Izaudzēt dabiskas zilas krāsas rozes mēģinājuši daudzu valstu zinātnieki, bet pirmos panākumus šajā ziņā 2004. gadā guva japāņu un austrāliešu zinātnieki. Viņi noskaidroja, ka zilas rozes var iegūt, ja puķēs iestrādā zilo gēnu.

2004. gadā tika arī vēstīts, ka zilo rožu izaudzēšanas metodi izdevies atrast arī amerikāņu zinātniekiem. Plašsaziņas līdzekļi informēja, ka šādas rozes pārdošanā nonāks pēc gada, taču tā tas nenotika.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu