Turīnas līķauts ir viltojums

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Jeruzālemē senā kapavietā atrastas līķauta daļas, kuras atzītas par pirmo tamlīdzīgo atradumu, kas attiecas uz mūsu ēras I gadsimta sākumu. Arheologi uzskata, ka šīs auduma atliekas apstiprina versiju par to, ka Turīnas līķauts, slavenā kristīgā relikvija, ir viltojums, vēsta «The Daily Mail». Radioaktīva oglekļa analīze apstiprinājusi, ka apbedījuma vietā atrastais audekls ir izgatavots apmēram tajā pašā laikā, kad mira Jēzus Kristus.

Vienlaikus Jeruzālemē atrastais līķauts austs, izmantojot vienkāršu diegu divpusējas diegu pārpīšanas metodi, bet ne diagonālo metodi, kura izmantota, aužot Turīnas līķautu. Nozares speciālisti apgalvo, ka diagonālā metode parādījusies tikai ap tūkstoš gadu pēc Kristus nāves. Tāpat Jeruzālemē atrasts līķauts ir nevis viengabala audums, kā Turīnas līķauts, bet gan sastāv no vairākām daļām. Piemēram, atsevišķs auduma gabals domāts galvai –gadījumam, ja cilvēks, kuru apglabāja, izrādījās dzīvs un nāca pie samaņas. Tad viņš varēja atbrīvot seju un saukt pēc palīdzības. (Kā antīkajā pasaulē, tā viduslaikos pastāvēja liels skaits metožu, kā palīdzēt gadījumos, kad apglabāts nevis miris, bet komā esošs cilvēks. Piemēram, viduslaiku Eiropas aristokrātiem kapenēs pie rokas mēdza piesiet zvana auklu, bet pats zvans atradās kapeņu sarga telpā. – 2v.lv)

Arheologs Šimons Gibsons (Shimon Gibson) līķautā ietītas mirstīgās atliekas atrada alā Hinonas ielejā. DNS analīze parādīja, ka mirušais cilvēks bijis spitālīgs un miris no tuberkulozes. Spriežot pēc visa, tieši tādēļ apbedījuma telpa alā, kur atrada atliekas, tika hermētiski noslēgta. Tas savukārt ļāva līķautam saglabāties līdz mūsdienām.

Atbilstoši leģendai audeklā, kuru pašlaik sauc par Turīnas līķautu, Josifs Arimejietis ietina krustā sistā Kristus ķermeni. Daudzi ticīgie uzskata, ka uz auduma palicis Jēzus sejas nospiedums. Tomēr radioaktīvā oglekļa analīze, kas tika veikta 1980. gadu beigās, liecināja, ka līķauts tapis mūsu ēras otrās tūkstošgades pirmajā pusē. Tas tomēr nepārliecina daudzus teorijas par relikvijas īstumu adeptus, un strīdi ap līķautu turpinās līdz šodienai.

Burial cloth found in Jerusalem cave casts doubt on authenticity of Turin Shroud 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu