Pandu brūnie plankumi, iespējams, ir incests

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Zinātnieki piedāvājuši izskaidrojumu dažu lielo pandu neparasti brūnajai nokrāsai. Pēc speciālistu domām, mazuļi ar brūnu vilnu rodas pasaulē inbrīdinga – tuvu radinieku krustošanas rezultātā. Sīkāk par šo teoriju vēsta portāls «Nature News». Brūni plankumainu pandu (ne melni plankumainu) dzimšana ir ļoti reta parādība. Ķīnā, kur mājo šo dzīvnieku populācijas pamatdaļa (citās valstīs pandas dzīvo tikai zoodārzos), ir reģistrēti tikai septiņi šādi gadījumi. Brūnu pandas mazuli zinātnieki pēdējo reizi atklāja 2009. gada novembrī.

Galīga izskaidrojuma par retās nokrāsas pandu nākšanu pasaulē speciālistiem pagaidām nav. Jaunās hipotēzes autori pieļauj, ka brūno vilnas krāsu nosaka par to atbildīgā gēna recesīvā allēle. Pandām (tāpat kā daudzām citām dzīvām būtnēm) katrs šāds gēns ir divos variantos (allēlēs). Recesīvo sauc par «vājo» variantu, un tas izpaužas tikai tajā gadījumā, ja tā «pārinieks» arī ir «vājš». Ja otra allēle ir dominējoša («spēcīga»), tad tieši tā noteiks, kāda būs pazīme.

Tādēļ, lai mazuļa vilna izrādītos iekrāsota brūnā krāsā, nepieciešams, lai viņš saņemtu recesīvas atbilstošā gēna allēles kā no tēva, tā no mātes. Šāda varbūtība ir ļoti reti, bet tās ticamības pakāpe kļūst daudz augstāka, ja abi vecāki ir radinieki.

Pandas genoma, kas tika atšifrēts 2008. gada oktobrī, sākotnējā analīze tāpat apstiprināja augstu inbrīdinga varbūtību. Nākotnē zinātnieki plāno detalizētāk izpētīt šo jautājumu. Jāpiebilst gan, ka īstenībā situācija ir daudz sarežģītāka, nekā aprakstīts, jo par vilnas pigmentāciju atbild aptuveni 125 gēni.

Nature News» - Mystery of the giant brown panda deepens &gt;&gt;&gt;<br />

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu