Unikāla operācija Lielbritānijā - kaķis iegūst bioniskas pakaļējās ķepas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/AP

Lielbritānijā veikta unikāla operācija – kaķim, kurš bija daļēji zaudējis pakaļējās ķepas, pakļūstot zem kombaina, iedzīvinātas ekstremitāšu protēzes. Jaunās ķepas ir pēc pasūtījuma izgatavoti implanti, kas iedzīvināti kaķa vārdā Oskars potītēs, vēsta «BBC News».

Operāciju, kurai pagaidām pasaulē nav analoga, veica Sarejas (Surrey) grāfistes veterinārs Noels Ficpatriks (Noel Fitzpatrick). Jau dienu pēc operācijas Oskars varēja stāvēt uz jaunajām ķepām, bet pēc četriem mēnešiem – iet un skriet. Kaķa saimniekiem dzīvnieka kustības spēju atjaunošana izmaksāja 4000 sterliņu mārciņu. Mākslīgās bioniskās ķepas izstrādāja zinātnieku kolektīvs Londonas universitātes koledžas (University College London) Lielbritānijā, profesora Gordona Blana (Gordon Blunn) vadītā. Implanti ir konstruēti tādējādi, ka saaug ar kauliem un kaķa ādu. Bez tam tie ir apgādāti «eksoprotēzēm», pateicoties kurām dzīvnieka gaita izskatās dabiska.

Šī tehnoloģija, kas saucas Itap, jau ir testēta arī pie cilvēkiem un vienreiz izmantota protēzes izveidošanai sievietei, kura bija zaudējusi roku terora aktu sērijas laikā Londonā 2005. gada jūlijā. Gaidāms, ka bionisko implantu iedzīvināšanas operācijas būtiski mainīs ortopēdijas nākotni.

Līdz nesenam laikam bioniskās protēzes eksistēja tikai fantastikas filmās, tādās kā «Zvaigžņu kari». Tomēr mūsdienu tehnoloģijas ļauj renovēt ķermeņa zaudētās funkcijas pat ļoti sarežģītos gadījumos. Tā pagājušajā gadā amerikāņu inženieri izstrādāja invalīdu ratiņus, kurus iespējams vadīt ar mēles kustībām. Tehnoloģija, kas nosaukta «Tongue Drive», ļauj pārvietots elektriskos datorizētos ratiņos cilvēkiem ar visu ekstremitāšu paralīzi. Neliels magnēts, kas ir piestiprināts pie mēles, pilda «peles» lomu, vadot kursoru uz datora monitora, pie tam aparāta reakcijas uz mēles kustībām ātrums ir sekundes daļas, bet komandu izpildījuma precizitāte – 100%.

Savukārt 2009. gada beigās britu firma «Touch Bionics» laida pārdošanā bionisko pirkstu protēžu pirmo partiju. Šis jaunums ar nosaukumu «Prodigits» palīdzēs cilvēkiem, kas zaudējuši tikai nelielu daļu rokas, jo parastās protēzes tradicionāli ir paredzētas cilvēkiem, kas zaudējuši visu ekstremitāti. Bioniskie pirksti tiek «uzģērbti» plaukstai un tos vada smadzeņu, kuras «uzskata», ka pirksti tāpat kā agrāk atrodas savā vietā, signāli.

Bioniskie pirksti atveido praktiski visas dabiskās kustības. «Prodigits» ir pagatavoti no izturīgas, vieglas plastikas, kas apvilkta ar cilvēka ādu imitējošu pārvalku. Smadzeņu signālus, kas vada pirkstu kustības, uztver īpašs raidītājs, kas ir nostiprināts uz rokas, lai tālāk nodotu tos protēzei. Par spīti augstajai protēzes cenai – no 35 līdz 40 tūkstošiem mārciņu – ražotāji ir pārliecināti, ka ar valsts palīdzību tā drīzumā kļūs pieejama daudziem invalīdiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu