Lasi ozolzīles un dodies uz «Mežakaķi»!

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Klāt rudens un skolas bērni jau sāk apgūt jaunas zinības. Bet, kamēr noskaņojums mācīties un saulīte klejo pa zemes virsu, tikmēr var ievākt jauno zīļu ražu un ar kuļķeni padusē, var droši doties uz Mežakaķi izbaudīt galvu reibinošas sajūtas – par trešo daļu vairāk…

Un tā: no 2010. gada 10. septembra līdz 31. oktobrim visus skolēnus aicinām piedalīties ozolzīļu un lapu lasīšanas akcijā, palīdzot Rīgas Zooloģiskā dārza iemītniekiem un par to piedzīvojumu parkā «Mežakaķis» saņemot 30% atlaidi.

Kuriem dzīvniekiem zooloģiskajā dārzā noderēs parastā ozola zīles un sarkanā ozola lapas?

Sausas parastā ozola zīles rudenī un ziemā labprāt ēd mežacūkas, pekari, brieži un mandarīnpīles. Bet pašas veselākās un kvalitatīvākās ziemas periodā tiek diedzētas, lai iegūtu svaigus ozolu dzinumus un lapas. Ziemā apmeklētāji skaistos, zaļos ozola zariņus ar lapām var ieraudzīt Tropu mājas Kukaiņu zāles terārijos, kur tie tiek ievietoti ne jau smukuma dēļ. Ar izdiedzētajām un svaigajām ozola lapām mielojas zarkukaiņi, lapu kukaiņi un siseņi. Savukārt lapgriežskudras lapas gan neēd, bet izmanto sēņu audzēšanai. Proti, skudras lapas griež nelielos gabaliņos un nes pa 4 metrus garo «skudru ceļu» uz pūzni. Tur tās tiek notīrītas, pārstrādātas smalkā putriņā un iepildītas kambarīšos. Šajās savdabīgajās dobītēs skudras sēj sēņu sporas, no kurām izaugs sēnes. Tā ir vienīgā lapgriežskudru barība.

Sarkanā ozola lapas savukārt noderēs substrātu maiņai gan abinieku, gan kukaiņu nodaļā. Šī koka lapas izvēlamies tādēļ, ka tās tik ātri siltumā un slapjumā tik ātri nesadalās, kā parastā ozola lapas. Kā atpazīt sarkano ozolu ? Sarkanais ozols ir Latvijā ievesta dekoratīva ozola suga, kuru izmanto stādīšanai māju apkārtnē un kokaugu kolekcijās. Šī ozola lapas ir līdzīgas kļavas lapām – daivu gali ir smaili. Vislabāk koks pamanāms rudenī, pēc salnām, kad lapas sāk iekrāsoties sarkanos toņos. Sarkanā ozola lapas mēdz būt spilgti sarkanas, sarkanas vai ar bronzas iekrāsojumu tikai dzīslojumā. Ievācot sarkanā ozola lapas, jābūt ļoti rūpīgam un saudzīgam. Nekādā gadījumā nedrīkst lapas raut no zariem. Jālasa tikai nokritušās lapas.

Akcijas noteikumi:Kas piedalās? – klase vai skolēnu grupa ne mazāk kā 20 personasKo lasīt? - parastā ozola zīles vai sarkanā ozola lapasKā lasīt un cik daudz? – parastā ozola zīles – tīras, sausas, veselas , ar rokām lasītas. Minimālais daudzums vienam skolēnam 2 kg. sarkanā ozola lapas – uz zemes nokritušās, tīras, sausas, veselas, ar rokām lasītas. Minimālais daudzums vienai klasei 2 kartona kastes (kastes izmēri – platums 40 cm x garums 50 cm x dziļums 25 cm ). Labākais laiks lapu vākšanai oktobra beigas. Lapas nedrīkst raut no zariem.Kur nodot un ko iegūst? – Siguldā nododiet Mežakaķī un saņemiet savai klasei atlaidi 30% atlaidi

Rīgā nododiet Rīgas Zoodārzā (tel. 67518669; 67517969) un saņemiet 30% atlaidi Mežakaķa apmeklējumam Mežaparkā.

Ko vēl varat iegūt? Varbūt tieši Tava klase būs salasījusi vislabākās zīles un lapas. Ja tā, tad uzvarēsiet zoodārza konkursā un iegūsiet neparastu ekskursiju zooloģiskajā dārzā.Zoodārza konkursā tiks novērtētas visas nodotās salasītās zīles un lapas. Galvenais kritērijs - jo kvalitatīvāk, jo labāk; jo kvalitatīvāk un vairāk, jo vēl labāk.

www.rigazoo.lv

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu