Sīrijā aizliegta nikaba nēsāšana universitātēs

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Scanpix»/«Reuters»

Sīrijas Izglītības ministrija oficiāli aizliegusi nikaba nēsāšanu privātajās un valsts universitātēs, vēsta laikraksts «The Guardian».

Saskaņā ar valdības paziņojumu, aizliegums attiecas tikai uz nikaba nēsāšanu, musulmaņu sieviešu galvassegu, kura pilnībā slēpj visu seju, atstājot tikai šauru spraugu acīm. Seju neaizsedzošus lakatus, kuri ir daudz izplatītāku Sīrijas sieviešu vidū, aizliegums neskars. Universitātēm dots rīkojums nepieņemt studentes – sievietes, kuras nēsā sejas slēpjošas galvassegas. Pēc valdības pārstāvja vārdiem, šāda apģērba valkāšana ir «pretrunā ar augstskolu ētiku». Amatpersona tāpat apstiprinājusi, ka simtiem valsts pamatskolu nikabus nēsājošo skolotāju jau jūnijā atstādinātas no pedagogu darba un pārceltas administratīvos amatos.

Nikabs, tradicionālā musulmaņu sieviešu galvassega, kura nav izplatīta Sīrijā, salīdzinoši nesen kļuva populārāka valsts iedzīvotāja vidū. Sīrija, kur vara balstās uz laicīgās likumdošanas, nevis reliģiskajām normām, uzskata šo galvassegu nēsāšana par neatbilstošu laicīgajai valsts iekārtai.

2010. gada janvārī nikabus aizliedza Ēģiptes universitātēs, tiesa, tikai eksāmenu kārtošanas laikā. Pilnībā musulmaņu lakatu nēsāšana ir aizliegta Turcijas universitātēs. Mēģinājumus samazināt nikabu popularitāti sākušas arī citu laicīgo Arābijas valstu valdības, piemēram, Jordānija un Libāna. Tajā pašā laikā tādās valstīs, kā Irāna un Saūda Arābija, lakatu nēsāšana sievietēm ir obligāta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu