Ko nedrīkst darīt Ziemassvētkos?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Ziemassvētkos ir jāpalīdz Dievam pasauli skaistāku darīt. Latviešu ticējumi ne tikai rosina darīt pasauli skaistāku, bet arī nedarīt dažādas lietas Ziemassvētkos, lai pasaule skaistāka taptu. Ticējumi zina stāstīt, kāpēc ko konkrētu nedarīt.

Tad nu iegaumē, Ziemassvētkos nedrīkst:

Apēst visu mielastu. Pēc svētkiem, gulēt ejot, galdu atstāj apkrautu ar ēdieniem un dzērieniem, lai mirušo gari var atnākt mieloties, nesot saimei svētību nākamajā gadā. No rīta apēd visu, kas uz galda palicis, līdz pēdējai drupatai, lai smeltos veļu spēku.

Ķemmēt matus. Neķemmē matus, jo tad lopi sprāgs.

Izdot visu naudu. Neizdod visu naudu, lai nākamajā gadā tās netrūktu.

Maz ēst. Ziemassvētku naktī jāēd 9 reizes pēc kārtas, tad nākamais gads būs bagāts.

Strādāt lielus darbus! Ziemassvētku vakarā ātri jābeidz darbi, lai tie labi veiktos visu gadu.

Turēt svešiniekus savā mājā! Ziemassvētku nakti katram jāpavada savā mājā. No nedzīvošanas mājā jau visas nelaimes cēlušās, jo senāk Dievs jājis uz balta auna un kaunu dalījis, tie, kas mājās nebija, kaunu nedabūja un tagad dzīvo pilnīgi bezkaunīgi.

Atstāt neizsaiņotas dāvanas. Īpaši, ja dāvinātai lietai ir mezgls – lentas vai auklas, to nedrīkst atstāt sasietu Ziemassvētku naktī, lai dāvinātājam un dāvanas saņēmējam būtu laba dzīve.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu