Foto: Neplūc! Šie ir reti un izzūdoši augi

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: urjsa, CC BY-SA 2.0

Daudzi augi Latvijā ir uz izzušanas robežas vai pat tiek uzturēti Botānisko dārzu kolekcijās. Jāņos, kad «visa laba Jāņu zāle», saudzēsim tos augus, kuru ir palicis ļoti maz.

Galvenie reto un izzūdošo augu sugu saglabāšanas veidi ir dažāda līmeņa aizsargājamo teritoriju (rezervātu, liegumu u.c.) ierīkošana dabā (saglabāšana in situ), un šo augu uzturēšana Botānisko dārzu kolekcijās un laboratoriju genobankās (saglabāšana ex situ), raksta nbd.gov.lv. Apdraudēto augu sugu saglabāšana ir viens no mūsdienu Botānisko dārzu darbības prioritāriem virzieniem. Tās veicināšanai izveidota starptautiska Botānisko dārzu organizācija augu saglabāšanai (BGCI). Kopš 90. gadu sākuma Nacionālais botāniskais dārzs ir šīs organizācijas biedrs.

Nacionālajā Botāniskajā dārzā jau kopš tā dibināšanas notiek Latvijas floras retumu saglabāšanas darbs. Reto un aizsargājamo augu kolekcijas veidošanu 1981. gadā uzsāka Aija Grāvīte. Iesākumā augi tika pavairoti un ieaudzēti dārza teritorijā, katrai sugai cenšoties atrast vietu ar optimāliem augšanas apstākļiem. Tā rezultātā daudzas retas sugas dārza teritorijā veiksmīgi pārgājušas savvaļā.

Kopš 1994. gada Reto un aizsargājamo augu kolekcija ir Dendrofloras nodaļas pārziņā, tās kuratore ir dr.biol. Dagnija Šmite. Pašlaik Botāniskajā dārzā aug vairāk nekā 130 reto un aizsargājamo augu sugas, tostarp arī formas ar neparastu ziedu vai lapu krāsu. Zinātnieki regulāri dodas ekspedīcijās, lai apsekotu atsevišķu apdraudēto augu sugu dabīgās augtenes.

2003. gadā ar Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu tika uzsākta retoun aizsargājamo augu audzēšana in vitro - sterilās kultūrās. Bioloģiskās daudzveidības in vitro saglabāšanas nodaļas zinātnieki dr.biol. Guntas Jakobsones un dr.biol. Daces Kļaviņas vadībā realizē vairākus projektus ar mērķi izstrādāt metodiku augu daudzveidības saglabāšanai sterilās kultūrās un veidot taksonu banku. Pašlaik audu kultūru laboratorijā mēģenēs un kolbās tiek uzturēti jau 75 Latvijas reto un aizsargājamo augu taksoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu