Ilgonis Vilks aprēķinājis Saulgriežu saulrieta vietu Rīgā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Daudzas senās celtnes ir astronomiski orientētas. Stounhendžas akmeņu aplī Anglijā rietošā vai uzlecošā saule saulgriežos spīd akmeņu spraugās. Ideja realizēta arī mūsdienu pasaulē, piemēram, Manhetenas ielu «kanjonos» Ņujorkā noteiktos datumos iespējams redzēt rietošu sauli, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB) un SIA StarSpace. 

LAB aicina pievērst uzmanību šai parādībai arī Latvijā. Pēc zinātnes entuziasta, TEDxRiga konferences organizatora Pāvila Jurjāna ierosinājuma astronoms Ilgonis Vilks aprēķināja, ka Rīgā vasaras saulgriežos saule riet starp Lāčplēša ielas namiem, veidojot «Lāčhendžu».

Šogad īpašais saulriets vislabāk redzams vasaras saulgriežu dienā 21. jūnijā plkst. 21.57. Labākais skatupunkts jāmeklē uz Lāčplēša ielas, no krustojuma ar Avotu ielu virzoties uz Krišjāņa Valdemāra ielas pusi. Parādības ilgums ir pāris minūtes. «Lāčhendžas» efekts novērojams arī dažas dienas pirms un pēc 21. jūnija. Līdzīgi saulrieti ir novērojami arī citās Rīgas ielās, piemēram, Avotu un Stabu vai Avotu un Bruņinieku ielas krustojumā. LAB aicina novērot un fotografēt «Lāčhendžu», kā arī atrast citas vietas Latvijā, kur saulgriežu laikā rietošā saule redzama uz zīmīga apkārtnes orientiera fona. Darbus aicinām iesūtīt portāla «Starspace» fotokonkursam. Dalieties ar saviem iespaidiem arī sociālajos tīklos, lai daudzinātu šo pasākumu, kas varētu kļūt par ikgadēju tradīciju!

Latvijas Astronomijas biedrība apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla «Zvaigžņotā Debess» veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. Plašāka informācija LAB mājaslapā www.lab.lv.

Starspace.lv ir vienīgais portāls, kas regulāri publicē ziņas par astronomiju latviešu valodā. SIA StarSpace nodarbojas arī ar astronomijas popularizēšanu, rīkojot seminārus, lekcijas un debess demonstrējumus, kā arī izplata teleskopus. Plašāka informācija pieejama vietnē www.starspace.lv.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu