Rīgas zoodārza ronīte no rītdienas dzīvos jūrā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Gandrīz ik pavasari uz Rīgas Zooloģisko dārzu tiek nogādāti jūras krastā atrasti novārguši pelēko roņu un pogaino sīkroņu mazuļi. Zoodārzā ronēni tiek izbaroti un tad tiem meklē jaunas mājas, vai arī izlaiž jūrā.

Divas pēdējās ziemas bija visai skarbas un stabilā ledus sega ap Sāmsalas piekrastes saliņām radīja ļoti labvēlīgus apstākļus pelēko roņu mazuļu izdzīvošanai. Un ja arī kāds ronēns priekšlaicīgi nonāca ūdenī, aizsalušais Rīgas jūras līcis tam neļāva atpeldēt līdz Latvijas piekrastei.

Tā 2010. gada pavasarī zoodārzā nenonāca neviens dzīvotspējīgs ronēns, bet šogad tika atvests tikai viens pelēkais ronēns.

Izvārgušo mazuli aprīļa sākumā netālu no Mazirbes jūras krastā atrada Slīteres rezervāta darbinieki.

Nu ronenīte, kas tiek dēvēta par Agniju (vai Agni), ir krietni paaugusies un sasniegusi vismaz 40 kg svaru. Tas nozīmē, ka viņai ir visai labas iespējas iedzīvoties dabiskajā dzīves vidē jūrā, jo uzkrātie tauki palīdzēs izdzīvot, kamēr tiks apgūta prasme patstāvīgi ķert zivis.

Roni jūrā paredzēts izlaist trešdien, 10. augustā. Neparasto kravu Latvijas ūdeņos aptuveni 20 km no krasta apņēmies nogādāt Rojas ostas kuģītis «Lasi», kurš jūrā plāno iziet plkst. 12.00 no Rojas ostas.

Roņi Baltijas jūrā un Rīgas zoodārzā. Baltijas jūrā sastopamas trīs roņu sugas, no tām divas – pelēkais ronis un pogainais sīkronis Latvijas piekrastē uzskatāmas par samērā bieži sastopamām.Mazuļi roņiem parasti dzimst martā vai aprīļa sākumā.

Ierastās pelēko roņu dzemdību vietas ir nomaļu Sāremas apkaimes mazo saliņu piekrastes ledus, savukārt pogainie sīkroņi pārsvarā dzimst uz Pērnavas līča ledus vai liedagā. Mātes ronēnus ar pienu baro tikai nepilnu mēnesi, līdz tie nomet balto, zīdaino pūku. Pēc tam mazuļi spiesti patstāvīgi mācīties ķert zivis. Mātes mazos mēdz pazaudēt, neizbarot līdz galam, tad ronēni dodas jūrā ne pilnībā gatavi skarbajai eksistencei un nereti tos, ļoti novārgušus, atrod Latvijas liedagos. Tomēr jāatceras, ka katra situācija jāizvērtē atsevišķi un ronēnu uz zoodārzu drīkst nogādāt tikai saskaņā ar Dabas aizsardzības pārvaldes speciālista lēmumu.

Rīgas zoodārza speciālistiem ir ļoti liela pieredze ronēnu izbarošanā un dažugad nācies uzņemt pat desmit un vairāk mazuļus. Izaudzinātie ronēni ir gan nosūtīti uz ārvalstu zoodārziem (Ķīnu, Japānu, Lietuvu, Franciju u.c.), gan atlaisti Baltijas jūrā, pēc iezīmēšanas ar īpašu pleznas zīmi. Tā kā neviens iezīmētais ronis miris nav atrasts, ir cerības, ka ronēni dabiskajā vidē iedzīvojas veiksmīgi. To pierādīja arī Gdaņskas zinātnieki, atlaižot jūrā nebrīvē izbarotus roņus, kas aprīkoti ar satelītraidītājiem.

Rīgas Zooloģiskā dārza ekspozīcijā šobrīd pastāvīgi dzīvo 2 pelēkie roņi – Puika un Eze, kuri arī savulaik atrasti novārguši jūras krastā. To gan grūti iedomāties, vērojot lielisko roņu priekšnesumu, kas vasarā ik dienas notiek plkst. 14.00. Laipni lūdzam vērot!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu