Studenti ir neapmierināti ar sarūkošo finansējumu «Erasmus»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropas Studentu apvienība (ESU) ir dziļi vīlusies, ka no sākotnējā budžeta izglītības un jaunatnes projektiem ES daudzgadu finanšu shēmā 2014-2020 sakarā ar taupības pieprasījumu, ko februārī noteikusi Eiropas Padome, varētu tikt samazināti miljardiem eiro.

«Mēs ceram, ka Eiropas Parlaments, kas pagājušā gada rudenī solīja saglabāt investīcijas izglītības un jaunatnes projektiem, demonstrēs savu politisko spēju un pārskatīs naudas iemaksas Erasmus programmai. Tādas būtiskas budžeta pozīcijas kā, piemēram, lauksaimniecība, joprojām ir gandrīz neskartas, kamēr ieguldījums izglītības un jaunatnes programmā ir samazināts tikai aptuveni līdz 1,4 procentiem no kopējā ES budžeta līdz 2020. gadam,» saka Karina Ufert, Eiropas Studentu apvienības priekšsēdētāja.

Reaģējot uz Eiropas Padomes lēmumu, Eiropas Komisija ir ierosinājusi lineāro samazinājumu par piecpadsmit procentiem Erasmus programmas budžetā. Augstākā un profesionālā izglītība ciestu zaudējumus vien no 150.000.000 € līdz 200.000.000 € gadā, salīdzinot ar sākotnējo budžeta priekšlikumu 2011. gadā. Tomēr Eiropas Komisija konsekventi iestājas par studentu aizdevumu garantijas shēmas ieviešanu, kur tiktu piešķirts 111.000.000 € gadā. Erasmus programma kopumā saņemtu 13 € miljardus laikā no 2014. – 2020. gadam, nevis 15.2 € miljardus, kā tika ierosināts sākotnēji, izvērtējot fiksētās cenas 2011. gadā.

«Mēs stingri iebilstam par lineāru samazinājumu, jo tas ietver mazāk naudas Erasmus programmai. Mums vajadzētu izmantot pieejamo kapitālu, lai atbalstītu tās programmas, kas jau ir pierādījušas savu vērtību un efektivitāti, piemēram, dotācijām mācību mobilitātei. Mēs esam pārsteigti, redzot, ka Komisija plāno turpināt strīdīgo aizdevumu shēmu laikā, kad tās realizācija un tehniskās detaļas tiek apšaubītas. Krīzes laikā jauniešiem ir nepieciešams lielāks atbalsts un investīcijas no ES puse,» uzskata Karina Ufert, Eiropas Studentu apvienības priekšsēdētāja.

Pagājušajā gadā Erasmus apmaiņas programma svinēja savu 25 gadu jubileju. Kopš programmas uzsākšanas tā ir atbalstījusi aptuveni trīs miljonus studentu, kuri ir vēlējušies studēt vai meklēt pieredzi citās ES valstīs. Eiropas Komisija cerēja, ka līdz 2020. gadam pieci miljoni cilvēku varētu iegūt finansiālu atbalstu no integrētās programmas, taču budžeta samazinājuma gadījumā tie būtu tikai četri miljoni. Neskatoties uz to, Eiropas Komisija ir saglabājusi savu plānu ieviest ES studentu aizdevumu shēmu, ko piedāvā privātās bankas studentiem, kurus interesē iespējas iegūt maģistra grādu citās ES valstīs. Neviens nezina, cik studentu varētu iesaistīties šādās finansiālajās saistībās laikā, kad studentu vidū ir augsts bezdarba līmeni, kā tas varētu ietekmēt viņu studiju beigšanu, un cik negatīvi tas ietekmētu studentu reģionālo sadalījumu Eiropā.

Eiropas Studentu apvienība uzskata, ka racionālāk būtu stiprināt stipendiju sistēmu. Šāda pieeja sniegtu vairāk iespēju studentiem Eiropā iegūt nenovērtējamu pieredzi, studējot ārvalstīs, uzlabojot svešvalodu prasmes un sociālās prasmes, kā arī veicinātu viņu izpratni par kultūru. «Mēs gadiem esam apsprieduši ES izglītības, jaunatnes un kultūras programmu nākotnes jautājumus, bet tagad ir pienācis laiks galīgā lēmuma pieņemšanai. Studenti nepieņems samazinājumus dotācijām. Tādēļ mēs aicinām visas Eiropas studentus izdarīt spiedienu uz savu valstu un Eiropas iestādēm un likt viņiem saprast, ka ir jāpiešķir dotācijas, nevis aizdevumi. Tā vietā, lai gandrīz 1000000000 € nodotu privātajām bankām, mēs varam izmantot šo naudu, lai aizsargātu mūsu pīlārus -stipendiju sistēmu,» uzsver Eiropas Studentu apvienības priekšsēdētāja Karina Ufert.

Latvijas Studentu apvienības Jaunatnes politikas un starptautiskā virziena vadītājs Pāvels Jurs pauž arī apvienības viedokli par šo jautājumu: «Ir ļoti būtiski panākt vienotu izpratni nākamajā Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodā. Uzskatām, ka mehāniski samazināt finansējumu Erasmus stipendijām ir nepieļaujami. Erasmus programma sniedz ikvienam studentam unikālas iespējas papildināt savu kompetenci, profesionālās iemaņas un paaugstina studējošā konkurenci darba tirgū. Piedāvātās programmas starptautiskās iespējas ir pozitīvs papildinošais faktors augstākā izglītībā. Eiropas Studentu apvienības nostāja ir apsveicama, iestājoties pret plānoto samazinājumu.»

Erasmus ir Eiropas Savienības izglītības programmas Lifelong Learning Program augstākās izglītības attīstības programma, kas domāta, lai uzlabotu augstākās izglītības kvalitāti, veicinātu starptautisku sadarbību starp augstskolām, palielinātu studentu un akadēmiskā personāla mobilitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu