Senās slāvu grāmata Latvijā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ar Viņa Eminences Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra svētību Rīgā no 2013. gada 5. jūnija līdz 18. jūnijam pirmo reizi notiek unikāla izstāde – «Senā slāvu grāmata Latvijā».

Izstādes organizatori – Latvijas Pareizticīgā Baznīca un Latvijas universitātes Akadēmiskā bibliotēka.

Izstāde notiek, pieminot svēto apustuļiem pielīdzināmo Kirila un Mefodija slāvu rakstības izveidošanu pirms 1150 gadiem. Ekspozīcijā aplūkojamas vairāk kā 150 grāmatas slāvu valodā, kuru vidū daudz unikālu rokrakstu un retu drukātu izdevumu, daudzām grāmatām ir mākslinieciski augstvērtīgi vāki un iesējumi.

Brīnišķīgais izstādē piedāvātais grāmatu krājums spilgti ataino pareizticīgās slāvu grāmatniecības attīstību un izplatību, grāmatu mākslas attīstību. Lielākais vairums piedāvāto grāmatu ir garīga satura. Tie ir Svētie Raksti, dievkalpojumu un baznīcas mācību grāmatas. Tās liecina par mūsu senču garīgo dzīvi, viņu daudzpusīgajām garīgajām interesēm, viņu mīlestību uz baznīcas dievkalpojumiem, Svētajiem Rakstiem, lūgšanu, garīga satura grāmatu lasīšanu.

Izstāde notiek Latvijas Universitātes Akadēmiskā bibliotēkā, Rīgā Rūpniecības ielā10.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu