Putnu dienas Rīgas zooloģiskajā dārzā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Putnu dienas Rīgas zooloģiskajā dārzā

6. un 7. aprīlī no plkst. 12.00 līdz 15.00

Lai arī Latvijā vēl valda sniegotā ziema, pavasaris tomēr lēnām un neatlaidīgi tuvojas. Pēc Lieldienu puteņiem tā vien ausis tver gaisā skanošās zīlīšu un strazdu dziesmas. Arī Zoodārza zvirbuļi ne pa jokam jau plūcas par katru ligzdas izklāšanai derīgu spalviņu vai dežūrē kamieļu tuvumā, gaidīdami, kad tie šķirsies no ziemas kažoka šķipsnām. Dzērvju graciozās riesta dejas un pāvu ziedošās «astes» pavīdot aiz sniega kupenām tā vien apliecina - pēdējais laiks gatavot putnu būrīšus.

6. un 7. aprīlī atkal Putnu dienas!

Rīgas Zoodārzā kā katru pavasari notiek Putnu dienas. Šogad, divas dienas 6.un 7.aprīlī pilnā sparā darbosies «Dzeņa darbnīca», kurā gatavosim putnu būrīšus. Tas nozīmē, ka no plkst. 12.00-15.00 atkal jautri klaudzēs āmuri un apmeklētājiem būs iespēja pieredzējušu speciālistu uzraudzībā iemācīties izgatavot zīlīšu vai strazdu būri. Turklāt netiks liegts pašu pagatavoto mākslīgo ligzdvietu nest līdzi un piekārt savu māju apkaimē putniem tīkamā vietā. Savukārt radošajā darbnīcā «Putni» varēs risināt dažādos uzdevumos, izvingrināt kājas orientēšanās spēlē, kā arī iepazīties ar ligzdu un būru daudzveidību.

Gatavosim būrus Latvijas papagailim – Zaļajai vārnai!

Gadu gaitā «Dzeņa darbnīcā» demonstrēta visdažādāko putnu mākslīgo ligzdvietu izgatavošana – gan ligzdas pamatne stārķiem, gan ligzdas kastes pīlēm un lauka piekūniem, gan būri garastes pūcēm, meža pūcēm un mazākajām pūcītēm – apodziņiem, gan sarežģītākas konstrukcijas būri erickiņiem, kuros labprāt olas dēj arī dzeguzes. Meistarotas mājiņas arī «neputniem» – sikspārņiem un susuriem. Visvairāk gan darināti būri sīkajiem dobumperētājiem putniem.

Šogad, lai palīdzētu saglabāt putnu daudzveidību Latvijā, šogad Zoodārza Putnu dienu 2013 goda statusā zaļā vārna. Dzeņa darbnīcā kopā ar Latvijas ornitoloģijas biedrības (LOB) programmas «Zaļā vārna» vadītāju Edmundu Račinski gatavosim mākslīgo ligzdvietu šim skaistajam un retajam putnam. Izgatavotie zaļo vārnu būri tiks izkārti piemērotās vietās Rīgas apkārtnē.

LOB programma «Zaļā vārna»

Zaļo vārnu izpēte un aizsardzība Latvijā aizsākās ar šai sugai veltītu Gada putna akciju 1998. gadā, kuras laikā notika zaļo vārnu meklēšanas un uzskaišu ekspedīcijas vairākās vietās Latvijā, kā arī aptauja jaunāko novērojumu ievākšanai. Tā kā akcijas rezultāti bija visai veiksmīgi un bija noskaidrotas dažas, lai arī nelielas, zaļo vārnu ligzdošanas vietas, šai izzūdošajai sugai veltītie darbi pārauga pastāvīgā programmā. Turpmāk ik gadu LOB īsteno dažādus pasākumus ligzdojošo zaļo vārnu atbalstam un izpētei.

Kopā Putnu dienās 2013 paredzēts izgatavot 250 būrīšus sīkajiem dobumperētājiem – zvirbuļiem, zīlītēm un mušķērājiem, 250 būrīšus strazdiem, 30 būrus zaļajām vārnām.

Radošā darbnīca «Putni»

Lai palīdzētu iepazīt putnu dzīvi, «Putnu dienu» pasākumu ietvaros no plkst. 12.00–15.00 darbosies radošā darbnīca «Putni». Spēlējoties, risinot uzdevumus un sarunājoties iepazīsim putnu ligzdu un būru daudzveidību, noskaidrosim kurus dēvē par ligzdguļiem, kurus par ligzdbēgļiem. Izvingrināsim kājas orientēšanās spēlē, lai ielūkotos zoodārza putnu dzīves norisēs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu