TV skatītājiem: Jauns raidījumu cikls «Patiesība par Tutanhamona nāvi»

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto.

TV kanāls «National Geographic» no sestdienas, 13.jūlija, Latvijas skatītājiem piedāvās jaunu raidījumu ciklu «Patiesība par Tutanhamona nāvi» («Ultimate Tutankhamun»), kurā pasaulē slavenākie arheologi, izmantojot mūsdienīgas metodes un tehnoloģijas, centīsies noskaidrot senās Ēģiptes pazīstamākā faraona patiesos nāves iemeslus.

Lai iegūtu pilnu ainu par šo joprojām līdz galam neatrisināto vēstures mīklu, tiks apkopoti un izmantoti jaunākie atklājumi, kurus veikuši arheologi, ķīmiķi, ģeologi, anatomi, mikrobiologi un eģiptologi.

Tutanhamons kāpa tronī agrā pusaudža vecumā un valdīja tikai desmit gadu. Visā pasaulē pētnieki lauza galvas par jaunā faraona pāragrās nāves iemeslu jau kopš 1922.gada, kad tika uzietas viņa kapenes.

Ar Tutanhamonu saistītie pētījumi turpinās, un zinātnieki nākuši klajā ar vairākiem sensacionāliem paziņojumiem.

Saskaņā ar sākotnējiem minējumiem Tutanhamons tika nogalināts, bet 2010. gada sākumā vairāku valstu zinātnieki paziņoja, ka faraons miris no malārijas.

Šopavasar Londonas Imperiālās koledžas Ārsts Hutans Ašrafians nāca klajā ar apgalvojumu, ka visi agrākie minējumi bijuši maldīgi. Viņš paziņoja, ka Tutanhamona patiesais nāves cēlonis esot bijusi epilepsijas lēkme.

Ašrafians, kurš izpētījis visu valdnieka dzimtas vēsturi, atklājis, ka arī daudziem tuviem Tutanhamona radiniekiem esot bijusi atvēlēta īsa dzīve. Turklāt slavenajam faraonam un viņa radiniekiem bijusi salīdzinoši sievišķīga ķermeņa forma un raksturīgas reliģiskas vīzijas. Halucinācijas ir raksturīgas epileptiķiem, kuriem lēkmes stimulē valodas centru smadzeņu kreisajā deniņu daivā. Epilepsija izraisa arī hormonālās sistēmas traucējumus, un vīriešiem veidojas krūtis.

Tutanhamons, kas dzīvoja no 1341. gada. līdz 1323 pirms mūsu ēras, bija 18. dinastijas 13.faraons Viņš valdīja no 1333. līdz 1323. gadam pirms mūsu ēras, kas Senās Ēģiptes vēsturē pazīstams kā Jaunās valsts laika posms.

1922. gadā Tutanhamona kapenes pie Augšēģiptes galvaspilsētas Tēbām atklāja angļu eģiptologs Hovards Kārters. Kopš tā laika nerimst spekulācijas par tā dēvēto Tutanhamona lāstu, jo arheologi, kas atrada un atraka Tutanhamona kapenes, vēlāk mira mīklainos apstākļos.

Kādi tad bija patiesie Tutanhamona nāves iemesli? Lai to uzzinātu, skatieties «National Geographic» radījumu ciklu «Patiesība par Tutanhamona nāvi» sestdienās, pulksten 17:00, sākot no 13.jūlija!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu