Foto: Kas slēpjas LU atklātajā studentu karcerī

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas Universitātes galvenajā ēkā (Raiņa bulv. 19) ir saglabājies senais karceris, kas ir rets un vērtīgs kultūras mantojums no vētrainās studentu dzīves Rīgas Politehnikumā.

Atzīmējot Rīgas Politehnikuma 150 gadu jubileju, Latvijas Universitātē (LU) viesojās Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis, kura vecvectēvs savulaik studējis Rīgas Politehnikumā. Pēc pasākuma Mazajā aulā notika restaurētā studentu karcera atklāšana, kurā Polijas prezidents cerēja atrast arī kāda no astoņu savas dzimtas pārstāvju, kas savulaik studējuši Rīgas Politehnikumā no 19.gs. beigām līdz 20.gs. sākumam, atstātajiem uzrakstiem.

Konservācijas darbus LU studentu karcerī, kas noritēja no 2007. līdz 2011.gadam, finansēja Polijas Kultūras un nacionālā mantojuma ministrija. Projektu ierosināja studentu korporācija «Welecja», kas dibināta 1883.gadā Rīgā un pašlaik turpina darboties Varšavā. Projekts tika īstenots ar lielu LU finansiālo atbalstu.

Pēc oficiālās pasākuma daļas notika bilingvālā izdevuma poļu un latviešu valodā «Polentechnikum» prezentācija un tika demonstrēta filma «Karceris Rīgā. Dzīvais mantojums», kas ir stāsts par 1875.gadā tapušo karceri - nepaklausīgo studentu izolācijas vietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu