Medicīnas muzejā: Skriešanās ar kaulaino sievu

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šā gada 14. jūnijā plkst. 13.00 Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā atklās izstādi «Skriešanās ar kaulaino sievu», kas tapusi, sadarbojoties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejam. Izstādē atspoguļota pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības attīstības vēsture Latvijā, sākot jau ar pirmajiem organizētajiem neatliekamās medicīniskās palīdzības centieniem 18. gadsimta beigās līdz mūsdienīga, vienota Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izveidei. 

Izstādes atklāšanā piedalīsies strādājošie un bijušie ilggadējie ātrās palīdzības brigāžu darbinieki no visas Latvijas, veselības ministre Ingrīda Circene, profesors Georgs Andrejevs, NMP dienesta vadība u.c. Aicinām uz izstādes atklāšanu arī plašsaziņas pārstāvjus.

Vēl nav pagājuši pat simts gadi no brīža, kad toreizējās Rīgas ātrās ārsta palīdzības stacija kā transporta līdzekli pacientu pārvadāšanai sāka izmantot zirgu vilktas karietes. Parādoties automobiļiem bija nepieciešama daudzu desmitgadu pieredze un inovācijas, lai transporta līdzeklis un tā aprīkojums būtu piemērots ne tikai smagi cietušo pārvadāšanai, bet arī dzīvību glābšanai un uzturēšanai no negadījuma vietas līdz pat ārstniecības iestādei.

Izstādē varēs aplūkot un salīdzināt kā laika gaitā mainījies pirmsslimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniedzēju aprīkojums – nestuves, elektrokardiogrāfi, defibrilatori, skābekļa baloni, somas u.c. Plašākai apskatei izlikti muzeja krājumā un privātkolekcijās esošie medicīnas automašīnu modelīši, no kuriem senākais ir no 1910. gada. Izstādē demonstrēs videomateriālu par to kā izskatījās «ātrā palīdzība» gandrīz pirms 60 gadiem. Būs apskatāmas arī divas 1980. Gadu neatliekamās medicīniskās palīdzības mašīnas: RAF «Latvija» un UAZ-39629. Papildus izstādē varēsit atklāt ko pirmo reizi pasaulē neatliekamajā medicīniskajā palīdzībā izgudroja tieši Latvijā.

Izstāde apskatāma Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā no 14. jūnija līdz 19.septembrim. Ieejas maksa skolēniem - Ls 0.20; studentiem, senioriem – Ls 0.30; pieaugušajiem – Ls 0.50. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbiniekiem, uzrādot dienesta apliecības, izstāde «Skriešanās ar kaulaino sievu» un muzeja pamatekspozīcija apskatāma bez maksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu