Notiks Hanzas pilsētu trubadūru turnīrs

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Sestdien, 18. augustā plkst. 16.00 Rīgas Doma dārzā notiks Hanzas pilsētu Trubadūru turnīrs, kas pulcinās dziesminiekus no Hanzas pilsētām visā Latvijā – turnīrā par Rīgas jaunkundžu simpātijām sacentīsies Druvis Andriksons no Kokneses, Ingus Ulmanis no Limbažiem, Valdis Atāls no Cēsīm, Mārtiņš Liepa no Valmieras, Kārlis Kazāks no Straupes, Roberts Pētersons no Ventspils, Haralds Sīmanis no Kuldīgas un Uldis Kākulis no Rīgas.  

Turnīru vadīs Juris Hiršs, bet viņam palīdzēs Rīgas jaunkundzes no viduslaikiem – trubadūru mūzas. Katram dalībniekam savu dziedāšanas spēju, prasmju un personiskā šarma atklāšanai tiks dotas 20 minūtes uzstāšanās laika. Rīgas jaunkundzes katram trubadūram piešķirs savu titulu un turnīra – koncerta noslēgumā dziesma, kas saņems augstāko Rīgas jaunkundžu un klausītāju vērtējumu, tiks nominēta kā SKAISTĀKĀ MĪLAS DZIESMA.

Tautas dziesminieku tradīcijas pirmsākums meklējams divpadsmitajā gadsimtā, kad Gallu un britu kultūrā, Skotijā un Velsā parādījās pirmās balādes, kas vienkāršās melodijās stāstīja par cilvēku, valdnieku un tautas likteņiem, kas bieži vien vairāk atgādināja dziedošas dzejas rindas, nevis muzikālus skaņdarbus. Romantisma laikmetā, kad gaisā virmoja poēzijas gars, bardu sacerētās melodijas un teksti kļuva personiskāki. Ceļojošie dziesminieki atskaņoja ne tikai pašu sacerētus balādiskus skaņdarbus, bet savam repertuāram izvēlējās arī tautā iemīļotas melodijas, interpretējot tās ģitāras pavadījumā.

Arī mūsdienās arvien lielāku popularitāti iegūst dziesmu autori, kas paši ģitāras pavadījumā izpilda savas dziesmas, rodot tiešu saikni uz klausītāju sirdīm. Tās ir dziesmas, kurām lielu nozīmi piešķir dziesmu teksti, aizskarot smalkākās dvēseles stīgas. Tās ir dziesmas par patiesu mīlestību un tās izpausmēm.

  • Ieeja bez maksas

Pasākumu organizē Austras biedrība ("austrasbiedriba.lv").

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu