Foto: Bārdaiņi pilnos ziedos

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Dabas muzejā atklāta izstāde «Īrisi - jūnija dārza rota», kas organizēta sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību. Izstādē apskatāmas ap 200 Latvijas apstākļiem piemērotāko augsto bārdaino īrisu šķirņu un hibrīdu, kas šogad pārcietuši gan vēlo pavasari ar straujo karstumu, gan spēcīgās lietus gāzes un iespaidīgo krusu.

Ja pagājušā gada izstādē bija iespēja apskatīt plašāku agrīno šķirņu klāstu, tad šogad, vērtējot vietējo selekcionāru veikumu, vairāk uzmanības veltīts vēlīnajiem īrisiem.

Īrisi, kurus bieži dēvē par ziemeļu orhidejām, to majestātisko un krāšņo ziedu dēļ ir plaši izplatīti dekoratīvie augi, kas atrodami gandrīz ikvienā dārzā. Lai arī audzēšanas pamatprasības visiem bārdainajiem īrisiem ir līdzīgas, tomēr augstie īpatņi prasa vairāk uzmanības - saulainu vietu, auglīgu augsni un īpašu puķkopja mīlestību.

Latvijas Gladiolu un īrisu biedrības selekcionāru un kolekcionāru skaistie ziedi uz izstādi atceļos no Stelpes, Tukuma, Jelgavas, Jūrmalas un Kandavas, ar savām kolekcijām izstādē piedalīsies arī Laimonis Zaķis, Ilga Vinķele, Juris Bāze, Lolita un Aleksandrs Muhlinkini, Dzintra Jurevica un Gunta Jēkabsone.

Izstādes laikā selekcionāri un kolekcionāri sniegs atbildes uz apmeklētāju jautājumiem par īrisu šķirnēm, audzēšanu, selekciju un piemērotāko šķirņu izvēli savam dārzam.

Īrisu izstāde Dabas muzejā būs apskatāma līdz 16.jūnijam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu