Kuldīgas Galvenā bibliotēka sāk darbu bijušajā sinagogā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

22.augustā, Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa ar simbolisku sālsmaizi sveica Kuldīgas novada Galvenās bibliotēkas kolektīvu.

Kā jau ziņots, no 22.augusta Kuldīgas novada Galvenā bibliotēka ir pārcēlusies un lasītājus gaida jaunās telpās - bijušajā sinagogā 1905. gada ielā 6. Galvenā ēka, kur mājvietu radusi bibliotēka, ekspluatācija tika nodota 29.jūlijā, bet būvniecības darbi vēl turpinās blakus ēkā, kur atradīsies izstāžu zāle.

Pirmajā darba dienā bibliotēkas kolektīvu sveica tuvākie kaimiņi Kuldīgas novada Bērnu un jauniešu centra direktore Ruta Orlova, laikraksta «Kurzemnieks» galvenā redaktore Daiga Bitiniece un kuldīdznieks, kā arī Šlesera Reformu partijas LPP/LC Saeimas deputāta kandidāts Roberts Vaitkus, kurš bibliotēkai nodeva Ineses Šleseres grāmatu dāvinājumu. Laba vēlējumus bibliotēkai teica arī vairāki kuldīdznieki, kas kuplā skaitā bija ieradušies uz bibliotēkas atvēršanu.

Plašāks atklāšanas pasākums, kad paldies tiks teikts pārbūves arhitektam, būvniekiem, mēbeļu ražotājiem un citiem projektā iesaistītajiem, notiks rudenī, kad ekspluatācijā tiks nodots viss ēku komplekss. Tad arī iecerēts ciemos aicināt Latvijas ebreju draudžu un kopienu padomes vadību, Latvijas bibliotēku vadītājus un citus viesus.

Jāpiebilst, ka kopš 1920.gada Kuldīgas Galvenajai bibliotēkai sešas reizes mainījusies atrašanās vieta. Jaunās bibliotēkas telpas iedzīvotajiem ir ērtāk sasniedzamas, jo atrodas pilsētas centrā. Patlaban bibliotēkā reģistrēti 3870 lasītāji. Plānots, ka līdz ar pārcelšanos uz jaunajām telpām lasītāju skaits varētu ievērojami palielināties.

Kuldīgas novada Dome īstenojusi Latvijā unikālu projektu, bijušo Kuldīgas sinagogas ēku kompleksu pārbūvējot par mūsdienīgu, plašai sabiedrībai pieejamu kultūras un informācija vietu - Kuldīgas novada galveno bibliotēku. Sinagogas ēku komplekss ir Kuldīgas pašvaldības īpašums, kas atrodas Kuldīgas centrālajā daļā, vecpilsētā. Īstenojot projektu, ir saglabāta kultūrvēsturiska celtne, un tai rasts jauns funkcionālais pielietojums. Tādējādi līdz šim aktīvi neizmantotā Kuldīgas vecpilsētas daļa kalpos par vienu no Kuldīgas novada kultūras dzīves centriem.

Sinagogas ēku kompleksa pārbūves kopējās attiecināmās izmaksas ir Ls 1 538 062, no tām Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējums ir Ls 1 307 352, valsts budžeta dotācija ir Ls 115 354, un Kuldīgas novada Domes līdzfinansējums - Ls 115 354.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu