Zoodārzā pieaugums: Trīs brūngani brīnumi vainagdzērvju ģimenē

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Daudziem dienvidu puslodes dzīvniekiem saglabājas viņu dzimtenes bioloģiskais ritms. Tas nozīmē, ka mazuļi jāaudzina tad, kad pavasaris ir TUR, Āfrikā, nevis šeit. Tāpēc arī pelēkās vainagdzērves uz perēšanu savīkšās tieši vasaras beigās vai rudens pusē.

Šogad 3 vainagdzērvēni izšķīlās 31.jūlijā. Parasti dzērves izdēj vienu vai divas olas. Taču trīs olas un otro gadu pēc kārtas ir retums. Vēl jo ievērības cienīgāks ir fakts, ka izšķīlās visi mazuļi un vecāki tos audzina paši.

Atšķirībā no pieaugušiem putniem raksturīgā košā apspalvojuma un zeltainā cekula, vainagdzērvēni izšķiļas maskēšanās tērpā. Savvaļā brūnais apspalvojums maskē cālēnu garajā zālē vai meldrājā un slēpj no plēsējiem. Arī zoodārzā apmeklētājiem vainagdzērvju aplokā jāieskatās vērīgi, bet gana uzmanīgi. Cālēni jūtas labi un vecāki godprātīgi pilda savus pienākumus. Māte mazo cītīgi apmāca barības atrašanas un knābāšanas mākslā, savukārt tēvs uzmana apkārtni un sargā savu ģimeni. Tādēļ, vērojot mazuļus, esiet uzmanīgi - sargiet acis un pirkstus!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu