Berga Bazārā būs kāpostu lauks

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: kawabek, CC BY-NC-SA 2.0

Pēc 130 gadiem Rīgas priekšpilsētas vēsturiskajos kāpostu laukos šovasar atkal aug kāposti. Ar īstu kāpostu lauku viesnīca Hotel Bergs atzīmē 10.gadadienu un atjaunotais Berga Bazārs 20.gadadienu, kopš arhitekte Zaiga Gaile ar pietāti pret kultūrvēsturisko mantojumu, to atdzīvināja Bergu dzimtas mantinieku vārdā, portālam «Apollo» pastāstīja Ilze Krokša, «Hotel Bergs» sabiedrisko attiecību vadītāja.

Viesnīcas Hotel Bergs un restorāna Bergs logo kāposts ir atpazīstamības zīme tam faktam, ka izcilais pilsētbūvnieks Kristaps Bergs Berga Bazāru pilsētu pilsētā cēla uz kāpostu lauka.

Kāpostlauka atklāšana Berga Bazārā notiks š. g. 8.jūlijā plkst.13.00

Atklāšanā aicināti piedalīties:

Justs N. Karlsons ar kundzi Danu Beldiman- Karlsons, Aleksis Karlsons, īpašnieku ģimene

Zaiga Gaile, arhitekte

Ilmārs Blumbergs, mākslinieks

Iveta Sprūdža, viesnīcas Hotel Bergs direktore

Nauris Jakuško, restorāna Bergs šefpavārs

Maija Strazda, Berga Bazārs dārzniece

Berga Bazārs pilsēta pilsētā, celta uz kāpostu lauka

Kristaps Bergs (1843-1907), izcilais pilsētbūvnieks Berga Bazāra ideju patlaban esošajā vietā, kur toreiz bija Rīgas priekšpilsētas kāpostu lauki, sāka īstenot 19. gs. Eiropas arhitektūrā unikālais pasāžas ansamblis ar 130 tirdzniecības vietām izsmalcinātajai Rīgas publikai un pilsētas viesiem tika izveidots starp 1887. - 1900. gadu. Pirmajos stāvos arkādes ar vaļējām galerijām, kur publika, zem kolonādēm pastaigādamās, no negaisa, lietus un sniega aizsargāta, mierīgi var visu apskatīt un ievērot (K. Bergs, 1894.g)

20. gs beigās pēc piecdesmit padomju gadiem, nolaists un nopostīts Berga Bazārs ir atdots K. Berga likumīgajiem mantiniekiem. Kopš 1993. Gada Berga Bazāru ar pietāti pret kultūrvēsturisko mantojumu Bergu dzimtas mantinieka Justa N. Karlsona ģimenes vārdā atdzīvinājusi arhitekte Zaiga Gaile. Apvienojot divas vēsturiskas kvartāla ēkas 2003. gadā izveidotā viesnīca Hotel Bergs joprojām ir vienīgais prestižās mazo viesnīcu alianses Small Luxury Hotels of the World biedrs no Latvijas.

Kā viesnīca Hotel Bergs tā restorāns Bergs ar īpašu cieņu pret vēstures liecību godā tur kāpostgalvu. Tā integrēta viesnīcas un restorāna logo, un šovasar jūlijā, kad Hotel Bergs sagaida savu desmito, bet Berga Bazārs savu divdesmito jubilejas gadu, vēsturiskā teritorija tāpat kā pirms turpat 150 gadiem, kaut uz īsu mirkli, tomēr atkal top par īstu kāpostlauku.

Savukārt restorāns Bergs, The European 50 best restaurants 2011. gadā, savā izmeklētajā gourmet virtuvē šovasar iekļāvis kāpostu karti- Cabbage a la Carte. Tā sinerģiski iekļaujas viesnīcas iekšpagalma vēstures liecinieku, padomju laikus pārdzīvojušā vecā, milzīgā kastaņa un mākslinieka Ilmāra Blumberga veidotās strūklakas «Pumpītis», kas reiz bija pirmais benzīntanks Rīgā, trijotnē.

Simboliski šodien strūklaka kā toreiz 1930. g. benzīntanks ir tas dzīvības avots, tagad jau trešo gadsimtu, kas reiz lika radīt, ļāva saglabāt un nodot tālāk Bergu dzimtas mantojumu kultūrā, mākslā, arhitektūrā, pilsētvidē, valstī un pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu