«Nozaudētā» maka eksperimentā konstatēts, ka Oslo iedzīvotāji mainījušies

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: rh1n0, CC BY-SA 2.0

Atkārtojot slaveno eksperimentu ar «pazaudētu» maku, noskaidrots, ka Oslo iedzīvotāji kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem kļuvuši mazliet negodīgāki.

Laikraksta «Aftenposten» darbinieki vairākās pilsētas vietās atstāja 20 naudasmakus. Viņi atkārtoja godīguma pārbaudi, ko 1996.gadā pasaules lielākajās pilsētās veica žurnāls «Reader's Digest».

Pirmajā eksperimentā neskarti tika atdoti visi desmit Oslo «nozaudētie» maki. Turpretī šoreiz atradēji paturēja piecus no 20 naudasmakiem, bet no vēl trijiem bija izņemta nauda, vēsta «Aftenposten».

Avīzes sagatavotajos makos atradās DNB kredītkarte, 300 kronas (25,7 lati) skaidrā naudā, sabiedriskā transporta e-biļete, kā arī «Aftenposten» žurnālista vizītkarte.

1996.gada eksperimentā Oslo tika atzīta par godīgāko pilsētu visā pasaulē. Otrajā vietā palika Stokholma, kaut gan tajā tika atdoti tikai septiņi no desmit «pazaudētajiem» makiem.

Norvēģijas Ekonomikas augstskolas profesors Aleksanders Kapelens atsaucās uz franču pētījumu, kurā godīgums bija sasaistīts ar Skandināvijas valstu augsto labklājības līmeni.

«Norvēģijā uzticēšanās ir nozīmīgāks resurss par naftu,» viņš sacīja. «Politiķiem to vajadzētu uztvert ļoti nopietni.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu