Ķīnā atklāta 16 miljonus dolāru vērta Mao Dzeduna zelta statuja

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Komunistiskajā Ķīnā, godinot Mao Dzeduna 120.dzimšanas dienu, piektdien atklāta viņa statuja, kas izmaksājusi 16 miljonus ASV dolāru (8,2 miljonus latu).

Zelta un nefrīta statuja ir 80 centimetrus augsta un sver 50 kilogramus. Tā patlaban izlikta apskatei Šeņdžeņā, vēsta Ķīnas Nacionālais radio (CNR). Ķīnas Tautas Republikas izveidotājs tajā attēlots sakrustotām kājām sēžam krēslā. Vēlāk tā nonāks Mao memoriālā Šaošaņā.

Pirms dažiem desmitiem gadu tā bija tikai neliels zvejnieku ciems, taču tās augošā ekonomika ir apliecinājums Ķīnas ekonomiskajai augšupejai pēc Mao režīma beigām.

20 mākslinieku komandai bija vajadzīgi astoņi mēneši, lai izveidotu uz baltā nefrīta pamatnes novietoto statuju, kas rotāta ar dārgakmeņiem.

CNR nenorādīja, kas darbu pasūtījis vai par to maksājis.

Taču Ķīnas valdībā domas dalās par agrākā līdera 120.jubilejas svinēšanu. Prezidents Sji Dzjiņpins, kurš kopš stāšanās amatā cenšas samazināt valdības tēriņus, pagājušajā mēnesī sacīja, ka svinībām jābūt «nopietnām, vienkāršām un pragmatiskām».

Tikmēr valsts avīze «Global Times», kas atbalsta valdošo Komunistisko partiju, ceturtdien izziņoja pasākuma «Sarkanākā saule un dārgākais priekšsēdētājs Mao» pārtapšanu Ziemassvētku ballē. Izmainīts arī saviesīgā pasākuma plakāts.

Amatpersonas sarīkojuma organizētājus bija brīdinājušas, ka Mao veltītiem pasākumiem jābūt iepriekš saskaņotiem, teikts laikrakstā.

Atcelta arī plānotā Mao veltītā 100 sēriju seriāla izrādīšana televīzijā, ziņo «Global Times».

Mao dzimtā Huaņas province iztērējusi 2,54 miljardus dolāru (1,3 miljardus latu) par 16 dažādiem projektiem bijušā līdera jubilejas svinībām, vēsta valsts mediji. To skaitā ir tūristu centra atjaunošana, ātrvilcienu stacijas un sliežu uzbūvēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu