Nogaršo Eiropas valstu ēdienus!

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Šogad Eiropas dienu 9. maijā Rīgā aicinām svinēt, piedaloties Eiropas dienas brančā, no plkst. 12:00 līdz 14:00 skvērā pie Nacionālās Operas (adrese: Aspazijas bulvāris 3). Pasākuma laikā, kura devīze - «Iepazīsti Eiropas garšu» - ikvienam būs iespēja iepazīt dažādus Eiropas kulināros reģionus un nogaršot Ungārijas, Slovākijas, Dānijas, Somijas, Spānijas un citu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tradicionālos ēdienus.

Eiropas dienas branču atklās un pasākuma dalībniekus ar svinīgām uzrunām sveiks Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Ārlietu ministrijas, Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Eiropas Parlamenta pārstāvji. Pasākuma laikā ēdienus gatavos un apmeklētājiem servēs gan pašmāju šefpavāri, gan arī citu Eiropas valstu pavāri, piedāvājot nogaršot pēc autentiskas receptes gatavotu maltīti.

Eiropas dienas brančā ES ziemeļu kulināro reģionu pārstāvēs «Valtera Restorāns» šefpavārs Valters Zirdziņš, kurš kopā ar raidījuma «Mūsdienu Latvijas garša» producenti Elīnu Doļģi pasniegs Somijas vasaras veģetāro zupu, dāņu vaniļas pudiņu un īpašu Latvijas ēdienu – ne ceptu, ne vārītu, bet gan 72 stundas lēni alū gatavotu cūkas cauraudzi ar bērzu sulu sīrupa glazūru.

Savukārt ES centrālā kulinārā reģiona galvenā pavāra lomā iejutīsies Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Barnovskis, kurš sadarbībā ar Slovākijas un Ungārijas vēstniecībām gatavos saldos ēdienus - siera kūku ar bezē, kā arī Bratislavas tradicionālo desertu – pīrādziņus ar magoņu pildījumu. Tāpat šefpavārs visus cienās ar tradicionālo ungāru ēdienu – vistu paprikas mērcē ar galušku.

Dienvidu reģionā saimniekos kulinārijas entuziasts un spāņu kultūras centra «Seneca» direktors Havjers Fernandess Krūzs (Javier Fernandez Cruz), kurš kopā ar restorāna «Madride» šefpavāru Hasinto Aires Fernandes (Jacinto Aires Fernandez) gatavos spāņu kulinārijas «vizītkarti»– paelju, kā arī gaspačo - no tomātiem, paprikas un gurķiem gatavoto auksto zupu spāņu gaumē.

Eiropas dienas branča pasākums tiek finansēts no Eiropas Komisijas un Latvijas valdības noslēgtās Vadības partnerības līdzekļiem. Tās mērķis ir sabiedrības informēšana par Eiropas Savienību.

Eiropas dienas pirmsākumi meklējami 1950. gada 9. maijā, kad piecus gadus pēc II pasaules kara beigām Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam, lai novērstu vēl viena kara iespēju, radās plāns apvienot Eiropas valstu ogļu un tērauda nozares. Šī ideja īstenojās un kļuva par Eiropas Savienības sākumpunktu, tāpēc 9. maiju visā Eiropas Savienībā atzīmē kā Eiropas dienu.

Brančs ir ēdienreize starp brokastīm un pusdienām, kas kļuvusi par tradīciju visā Eiropā. Tā izcelsme meklējama Lielbritānijā. Branču servē pusdienas laikā, parasti ap plkst. 12.00, un tas aptver dažādas uzkodas (maizi, sieru, gaļu, dārzeņus u.c.) un dzērienus (tēju, kafiju, sulas). Brančs tradicionāli ir ne tikai ēdienreize, bet arī socializēšanās iespēja, kur cilvēki nepiespiestā un dzīvespriecīgā atmosfērā pārrunā sadzīves, darba, sabiedriskās un politiskās aktualitātes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu