Loka mednieku nepatiesie mīti

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Loka medību atbalstītāji otrdien sasauktajā preses konferencē vainoja Saeimas deputātus par «gremdēšanos nepatiesos mītos» un uzskaitīja «ekonomiskus, ētiskus un estētiskus» argumentus par labu šim medību veidam. Šajā pasākumā izskanējušie mīti patiešām bija diezgan nepatiesi, tāpēc uzskatam par savu pienākumu vismaz dažus no tiem atspēkot, portālam «Apollo» pastāstīja Solvita Vība, Nodibinājuma «Dzīvnieku Draugs» valdes locekle.

Pirmkārt, sola loka mednieki, pieaugšot medību tūristu skaits, kas «atmodinās» Latvijas viesu namus, dodot ekonomisko labumu visiem. Nudien, ir grūti noticēt, ka pie Latvijas robežām nepacietībā gaida simtiem vīru ar lokiem, kas tā vien vēlētos medīt briežu dārzos vai kādā slīkšņainā nostūrī nošaut kuplu bebru ģimeni, tādējādi stimulējot tūrisma biznesu. Nemaz nerunājot par to, ka valstij ir tiesības izvēlēties tūristus - vai mēs savās viesu mājās vēlamies uzņemt tādus, kas brauc vērot dzīvu briežu skaistumu, vai tādus, kuru mērķis ir kārtējais foto pie asiņaina līķa.

Otrkārt, par 30% palielināšoties loku mednieku skaits. Grūti saprast, kur šajā argumentā ir sabiedrības ieguvums, turklāt, prognozējot iespējamo loka medību atbalstītāju skaitu, locinieki ik pa laikam pinas pretrunās - vienubrīd tiek teikts, ka interese par iespēju medīt ar šo ieroci būšot milzīga, bet jau nākamajā vārdā apgalvots, ka tas nekad nekļūšot par masveida parādību, jo prasa lielu meistarību un ir ne katram pa spēkam. Taču droši var teikt, ka diezin vai loku, kas vidēji maksā 700 latus, varēs iegādāties «ierindas» mednieks. Tātad šis medību veids atkal ir piedāvājums tikai «lielajiem medniekiem», kas ārpus savas aizņemtās darba dzīves uz īsu brīdi varēs «atpūsties», pamedījot kādā briežu dārzā.

Treškārt, loka mednieki palīdzēšot tikt galā ar lielo bebru populāciju. Domājams, ka šim pat mednieki nenoticētu.

Ceturtkārt, loka medības esot drošs medību veids pilsētās. Kungi, pilsētās medības ir aizliegtas, vismaz šobrīd to paredz likums! Iespējams, dažs labs mednieks arī vēlas šādus likuma grozījumus, kas bez ierobežojumiem atļautu medīt pilsētās un citās apdzīvotās vietās, taču pārējā sabiedrības daļa vēl cer uz likumdevēja saprātu un šobrīd nevar iedomāties diskusiju par medībām pilsētās.

Piektkārt, loka medības esot ļoti efektīvas - ar loku varot izšaut cauri diviem ar smiltīm piebērtiem spaiņiem. Jā, 108 loku medniekiem tas ir arguments, lai prasītu likumu grozījumus un atļautu medīt briežu dārzos, taču ne visiem.

Vakar braucu garām briežu dārzam Vestienas pusē - brīnišķīgie dzīvnieki mierīgi ganījās gar žogu vasaras vakara saulītē. Viņi, protams, nenojauta, ka tiek salīdzināti ar smilšu piebērtiem spaiņiem un ka rīt izšķirsies, vai tiks atļautas cietsirdīgas izklaides viņu mājās. Mēs ļoti ceram, ka Saeima arī šoreiz pateiks «nē» gan izklaidēm briežu dārzos, gan loku medībām uz nelimitēti medījamiem dzīvniekiem, tai skaitā publiskajās ūdenstilpnēs un upju un ezeru tauvas joslās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu