Kanādā sācies ikgadējais roņu slaktiņš

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Neraugoties uz sarukušo pieprasījumu un daudzu valstu noteiktajiem roņu produktu tirdzniecības ierobežojumiem, Kanādā otrdien sākusies komerciālo roņu medību sezona - viens no nežēlīgākajiem un masveidīgākajiem savvaļas dzīvnieku slaktiņiem pasaulē, informē organizācijas «Humane Society International» (HIS) un «International Fund for Animal Welfare» (IFAW).

IFAW informē, ka 9.aprīlī Ņufaundlendas un Labradoras piekrastē atklāta komerciālo roņu medību sezona, neraugoties uz to, ka pieprasījums pēc roņu produktiem pasaulē ir būtiski samazinājies un 34 pasaules valstīs, tai skaitā Eiropas Savienībā, to tirdzniecība ir aizliegta. Neraugoties uz to, Kanādas valdība turpina atbalstīt šo nozari, tostarp piešķirot valsts dotācijas vairāku miljonu Kanādas dolāru apjomā, portālam «Apollo» stāstīja Laura Karnīte, patversmes «Dzīvnieku draugs» sabiedrisko attiecību speciāliste.

«Jau otro gadu pēc kārtas komerciālajām roņu medībām ir bijis nepieciešams ārkārtas finansiāls atbalsts no Ņūfaundlendas valdības. Vairāk nekā 15 gadus piešķirot valsts atbalstu, kam gluži lieki iztērēti desmitiem miljoni dolāru, nav izdevies radīt dzīvotspējīgu roņu medību nozari. Tas ir tāpēc, ka 21.gadsimtā roņu produkti ir ne vien nevajadzīgi, bet tos neviens vairs arī nevēlas iegādāties,» uzsver IWAF Roņu kampaņas direktore Šerila Finka.

IWAF informē, ka 2012.gadā komerciālo roņu medību apgrozījums bija 1,6 miljoni Kanādas dolāru, bet šogad nozarei nepieciešams valsts atbalsts 2 miljonu Kanādas dolāru apjomā. Turklāt nozarei šogad valsts garantējusi aizdevumu 3,6 miljonu Kanādas dolāru apjomā, lai gan taupības nolūkā daudzām citām nozarēm Ņūfaundlendā un Labradorā finansējums samazināts.

IWAF arī atzīmē, ka, lai gan valdība nav noteikusi nekādas roņu nogalināšanas kvotas, pieprasījums pēc roņu produktiem tirgū ir zems, tāpēc var cerēt, ka arī medības šogad nebūs tik apjomīgas kā citos gados.

Viens no būtiskiem iemesliem pieprasījuma kritumam ir stingrie roņu produktu tirdzniecības ierobežojumi, kas pēdējos gados stājušies spēkā daudzās valstīs. Roņu produktu tirdzniecība kopš 1972.gada ir aizliegta ASV, bet Meksikā - kopš 2006.gada. Kopš 2009.gada ierobežojumi ir spēkā Eiropas Savienībā, kur ir aizliegta roņu ādas un tauku izstrādājumu tirdzniecība. ES ierobežojumi neattiecas uz inuītu un citām pamatiedzīvotāju kopienām, kam roņu medības ir daļa no tradicionālā dzīves veida. No roņiem iegūtu produktu tirdzniecība ES ir atļauta arī tad, ja medību vienīgais mērķis bijis jūras resursu ilgtspējīga saglabāšana, taču arī šādā gadījumā pārdevējs nedrīkst gūt peļņu. Ievest no roņiem iegūtas preces ES var tikai tad, ja šis imports nav regulārs un produkti domāti personiskai lietošanai.

Kopš 2011.gada Grenlandes roņu ādu eksports un imports ir aizliegts Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas muitas ūnijā. Krievija līdz tam bija viens no lielākajiem noieta tirgiem, kas importēja 90% no Kanādā iegūtajām roņu ādām.

Pagājušajā gadā aizliegumu pieņēma Taivāna.

Nodibinājums «Dzīvnieku Drauga fonds» aicina arī Latvijas iedzīvotājus parakstīt organizācijas HSI sagatavoto vēstuli Kanādas valdībai ar aicinājumu beidzot pārtraukt nežēlīgo roņu slaktiņu:

https://e-activist.com/ea-action/action?ea.client.id=104&ea.campaign.id=19569&ea.tracking.id=facebook

Fakti

Roņu medībās izmanto šaujamieročus, nūjas vai hakapiku (īpašu nūju ar cirtni galā). Sezonas sākumā roņus nosit ar nūjām vai ar hakapiku iecērt galvaskausa pamatnē un, ērtības labad neizvelkot cirtni no galvaskausa, velk roni vajadzīgajā virzienā. Sezonas vidū roņus no braucošiem kuģiem vai laivām nošauj uz ledus vai ūdenī un izceļ ar hakapikām.

Pētījumi liecina, ka 42% nomedīto roņu āda novilkta vēl dzīviem. Daudzi roņi tiek smagi ievainoti, taču aizbēg un mirst ciešanās. Tā kā medības notiek lielā steigā, jo tām piemērots laiks ir tikai dažas nedēļas, ievainotos dzīvniekus neviens nemeklē.

98% nomedīto roņu ir bezpalīdzīgi mazuļi, kas jaunāki par trim mēnešiem.

Kanādas roņu medības ir lielākās jūras zīdītāju medības pasaulē - pēdējos 10 gados tajās nogalināti vairāk nekā 2 miljoni roņu. Tomēr medību apjomi un roņādu cenas ar katru gadu samazinās, jo daudzās valstīs ir stājušies spēkā roņu produktu tirdzniecības aizliegumi. Oficiālā statistika liecina, ka 2012.gadā komerciālajās medībās nogalināts 71 261 ronis (2006.gadā - 354 867). Ar medībām nodarbojas ne vairāk kā 6000 cilvēku. Neraugoties uz to, Kanādas valdība turpina dotēt šo nozari, ik gadu piešķirot tai vairākus miljonus dolāru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu