Ko es te daru? Vēdiskās zināšanas.

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Vēdiskā astroloģija vai Rietumu astroloģija Vispirms jau nevajadzētu pretnostatīt šīs divas sistēmas. Katra no šīm mācībām izmanto savu pieeju un aprēķinu sistēmu. Vieniem strādās vēdiskā astroloģija, bet citiem rietumu. Vēdiskās astroloģijas aizstāvji, kā argumentu, kāpēc viņu astroloģija jeb džiotiša ir pareiza, min to, ka tā nav mainījusies jau gadu tūkstošiem un, ka laiks parāda, kas ir vērtība un, kas nē.

Savukārt rietumu astrologi piesauc Raini – «Pastāvēs, kas mainīsies». Katram sava taisnība. Es varētu šeit uzrakstīt desmitiem vai pat simtiem argumentu, ka vēdiskā astroloģija ir tā vienīgā un pareizā. Bet kāds rietumu astrologs to pašu uzrakstītu par viņa izmantoto sistēmu.

Bet svarīgi ir, nevis kura sistēma ir pareiza un kura nē, bet gan, kura sistēma konkrēti jums strādā. Pats svarīgākais ir, vai jūs, vai astrologs, pie kura Jūs esat devušies, spēj jums izlasīt, to, kas tur ir uzrakstīts. Vai viņš / viņa spēj ieraudzīt kopējo bildi un celoņsakarības. Vai viņam parādās atklāsme saistībā ar uzdoto jautājumu, vai viņš «redz» jūsu horoskopu. Tieši šī redzēšana vai neredzēšana arī noteiks - strādā vai nestrādā.

Redzēt gaismu Sanskrtā vēdisko astroloģiju apzīmē džiotiša. Tas nozīmē «redzēt gaismu», «izgaismots», «apgaismots». Jau pašā nosaukumā ir ietverta šīs sistēmas ideja par redzēšanu. Džiotiša nav matemātisku, astronomisku vai vēl kādu formulu aprēķināšana un izskaitļošana. Protams, tās pamatā arī atrodas debesjums, zvaigznāji, zodiaki, planētas, bet iemācoties to izvietojumu un kombinācijas, nevar sniegt pilnvērtīgu atbildi. Ir jābūt Dievišķajai atklāsmei, lai ieraudzītu kopējo bildi. Īstens vēdiskais astrologs savā darbā izmanto ne tikai horoskopu, bet daudz dažādus citus faktorus, lai «ieraudzītu» atbildi.

Viņš ņem vērā no kuras puses cilvēks ir atnācis, kāds ir pirmais vārds, ko pasaka, kāds ir cilvēka apģērbs, kas notiek apkārt un vēl daudzus citus faktorus. Tikai saliekot kopā visus šos elementus kā puzles gabaliņus, astrologs redz kopsakarības un sniedz savu atbildi.

Kā kļūt par vēdisko astrologu Lai kļūtu par īstenu vēdisko astrologu, ir ne tikai jāapgūst visas pārējās vēdiskās zināšanas, bet arī pašam ikdienā tās jāpraktizē. Vispirms jau tā ir apzināšanās, ka viņš pats ir instruments Dieva rokās. Radījums, ko ir radījis Radītājs. Ļaujot Dievam darboties caur cilvēka ķermeni. Tāpēc ir nepieciešama hatha joga - pozu un vingrojumu kopums, lai uzturētu savu ķermeni formā. Jo kvalitatīvāks instruments, jo labāk tas strādā.

Tāpat tā ir ājurvēda – zinātne par dzīvi (no sanskrta: ājur – dzīve, vēda – zināšanas). Zinātne par to, kā ir uzbūvēts un darbojas ķermenis. Ar prānajamas jeb elpošanas kontroli mēs varam mainīt savu dzīves ritumu, paildzināt dzīvi. Radža joga jeb karaliskā joga sniedz mums ieskatu cilvēka un pasaules uzbūvē, palīdzot iekļauties Visuma likumos. Ar samudrika šāstras zināšanām mēs varam «nolasīt» cilvēku pēc viņa ķermeņa uzbūves un sejas vaibstiem. Vēl ir svara joga – dzīves notikumu analīze un ietekmēšana caur elpas kustību. Mudrā – roku un citu ķermeņa daļu pozas enerģijas koncentrācijai. Sankhja šāstra – numeroloģija, Rasa joga – zinātne par emocijām, to nozīmi un kontroli, Vāstu šāstra – telpu, ēku, zemes novietojums attiecībā pret debesspusēm. utt.

Visas šīs zināšanas ir nepieciešamas, lai mēs varētu piepildīt četrus dzīves mērķus, kas arī ir mūsu uzdevums un dzīves jēga. Tie ir: • Artha – sasniegt tādu materiālo stāvokli, kad vari piepildīt visas savas vēlmes • Kama – sasniegt maksimālās baudas • Dharma – paveikt savu pienākumu pret sabiedrību • Mokša – pilnībā realizēt sevi, apzinoties, kas esi patiesībā.

Ikdienā praktizējot visas šīs zināšanas un nodarbojoties ar dhjānu jeb meditāciju, cilvēks iekļaujas Visuma plūsmā, un viņa dzīvē pazūd absolūti lielākā daļa problēmu un pārdzīvojumu, jo mainās attieksme. Situācijas paliek, bet mainās cilvēka skats uz šiem notikumiem.

Kāds tam visam sakars ar Latviju Un nobeidzot vēl neliela atkāpe tiem, kuri uzskata, ka šīs ir indiešu zināšanas vai reliģija, ka tā nav domāta baltajiem cilvēkiem. Patiesībā ir tā, ka tieši indiešiem ar vēdiskajām zināšanām nav nekāda sakara. Pirms tūkstošiem gadu Indostānas pussalā dzīvoja āriešu civilizācija, kuras pārstāvji esam arī mēs. Tikai pēc āriešu civilizācijas norieta šajā vietā ieradās vēlākās hindusu ciltis, kuras izveidoja hinduisma reliģiju, balstoties uz āriešu atstāto mantojumu. Vēl joprojam mūsdienu Indijā jūs varat satikt zilacainus indiešus ar gaišāku ādas krāsu. Savukārt latviešu mitoloģijā ir palikušas gan senās vēdiskās zīmes - ugunskrusts, gan dievības – Laima, Pērkons, Auseklis utt., kuriem mēs varam atrast analogus vēdiskajā kultūrā. Arī latviešu un lietuviešu valodas ir vistuvākās sanskritam, no kura ir cēlušās visas indoeiropiešu valodas.

Ko mēs te dārām Ja vēlaties vairāk uzzināt par to, kā ir uzbūvēta cilvēka apziņa, kāda ir cilvēka loma Visumā, kāpēc ar mums notiek tas, kas notiek, kāda ir dzīves jēga, un kāda ir saistība mīlestībai, naudai un brīvai enerģijas kustībai, aicinām apmeklēt semināru «Ko es te daru? Cilvēka apziņas un pasaules uzbūve» 29.aprīlī.

p.s. Jau laicīgi pateikšos arī par visiem neglaimojošajiem komentāriem pie šī raksta. Nav man ilūziju, ka tādu nebūs. Jo enerģija paliek enerģija. Vienalga ar plus vai mīnus zīmi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu